Sunday, June 7, 2009

Băsescu şi-a pus o dorinţă la Zidul Plângerii

Zidul Plângerii din Oraşul Sfânt, Ierusalim, nu a fost ocolit nici de preşedintele României, care, aflat în vizită oficială în Israel, a introdus un bileţel în care şi-a scris o dorinţă, fără a o dezvălui.

De asemenea, şeful statului a anunţat că, de câte ori se va afla în străinătate, va merge prin biserici, deoarece acolo este singurul loc în care Dumnezeu îi adună pe românii pe care "i-a risipit viaţa".

Băsescu a mai vizitat, astăzi, pentru prima dată, Biserica Mormântului Sfânt, participând şi la inaugurarea aşezământului românesc de la Ierihon, dând curs invitaţiei arhimandritului Ieronim Creţu.

În vizita la Locurile Sfinte, şeful statului a fost însoţit de ministrul Turismului, Elena Udrea.


"Vizita presedintelui Basescu in Israel, moment culminant al relatiilor bilaterale"

83_david_oren_ambasador_Israel.jpg
In preajma vizitei oficiale in Israel a presedintelui Traian Basescu, ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Oren David, a acordat, in exclusivitate, un interviu AGERPRES, in care se refera la semnificatia primei calatorii la Ierusalim a actualului sef al statului roman, la domeniile in care s-ar putea extinde si adanci colaborarea bilaterala, la raporturile diplomatice neintrerupte de peste 60 de ani dintre cele doua state, precum si la obiectivele interne si externe ale Cabinetului Netanyahu.

- La sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, va face o vizita oficiala in Israel, prilej cu care dialogul politic bilateral la cel mai inalt nivel va inregistra o etapa noua. Ce asteapta Israelul de la prima vizita a presedintelui Traian Basescu la Ierusalim?
- In primul rand, doresc sa subliniez ca este prima vizita pe care presedintele Traian Basescu o efectueaza in Israel si, cand ma refer la vizita unui sef de stat, a domnului Basescu, si la gazda sa, presedintele Israelului, Shimon Peres, orice eveniment de acest gen are o importanta componenta simbolica si un rol ceremonial care nu trebuie subestimate. Aceasta vizita va reprezenta punctul culminant al evenimentelor solemne de marcare a 60 de ani de relatii diplomatice neintrerupte intre Romania si Israel, care urmeaza sa se incheie la cateva zile dupa vizita presedintelui Traian Basescu. Reamintesc ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost stabilite la 11 iunie 1948, deci la 11 iunie in acest an se implinesc exact 61 de ani de la instituirea lor. Simbolic, ceremoniile aniversare se vor incheia la cateva zile dupa acest eveniment. Vizita presedintelui Basescu va fi, in primul rand, o ocazie pentru un schimb reciproc de informatii si de evaluare a relatiilor dintre cele doua tari. Presedintele Romaniei va fi insotit de ministrul Afacerilor Externe, de ministrul Economiei si de multi alti demnitari, asa ca in toate aceste domenii vom putea da un impuls coordonarii si cooperarii dintre Romania si Israel la nivel politic, la nivel economic, la nivel cultural si in alte domenii.

- Care credeti ca ar putea fi domeniile in care s-ar putea amplifica si aprofunda cooperarea romano-israeliana?
- Avand in vedere ca relatiile dintre cele doua tari sunt oricum excelente in toate domeniile, atingand tot ce poate fi imaginat - cooperare in domeniul politic, cooperare economica, cooperare pe plan cultural, relatii la nivelul celor doua popoare, de la guvern la guvern si altele -, este o provocare pentru noi sa le aducem la un nivel si mai inalt, avand in vedere ca este dificil ca ele sa mai poata fi imbunatatite. Totusi, incercam mereu sa o facem.

Vizita presedintelui Basescu este un prilej sa dezvoltam si mai mult ceva ce este foarte, foarte bine deja. Ar fi un domeniu anume in care am putea dezvolta relatiile de cooperare, chiar si intr-un mai mare grad, si anume cooperarea in domeniul tehnologiei mediului. Aici putem face chiar mai mult. Apa ar fi un exemplu, avand in vedere lipsa de apa din Israel, astfel ca au fost dezvoltate aici tehnologii de management al apei, de conservare a sa, pentru a putea folosi in cel mai inalt grad resursele de apa pe care le avem, inclusiv prin intermediul unui sistem mai performant de conducte in scopul eliminarii pierderilor. In acest domeniu, companiile israeliene se pot implica intr-un grad mai mare in relatii de cooperare.

Un alt domeniu este cel al energiei solare pentru ca, in Israel, desi avem putine surse de apa, soarele este singura noastra resursa naturala deosebit de abundenta. Am profitat de acest lucru si am obtinut tehnologii performante in acest domeniu, de la incalzirea micilor unitati de locuit pana la fabrici, institutii etc. Acest tip de tehnologie este foarte prietenos si mai ales nu costa nimic, nu polueaza, de aceea trebuie sa profitam de acest tip de energie.

- Israelul a intrat in al 62-lea an de la proclamarea sa ca stat independent cu un nou guvern. Va rugam sa prezentati pe scurt principalele obiective interne si internationale ale Cabinetului Netanyahu.
- In ceea ce priveste priveste politica externa, obiectivul nostru este sa avem relatii foarte bune cu cat mai multe tari este posibil. Romania constituie un exemplu, un model de astfel de relatii pe care l-am dori atins si cu alte tari. Prioritatea noastra numarul 1 este sa realizam pacea si securitatea intre Israel si palestinieni, intre Israel si tarile vecine. Acesta este obiectivul nostru numarul 1 pe planul politicii externe. Cand ma refer la chestiuni de ordin intern, Israelul a fost afectat de recesiunea economica globala, acest lucru se simte mai ales in sectorul tehnologiei inalte, foarte important in tara noastra. Vrem sa facem tot ce se poate pentru a minimiza pagubele cauzate de aceasta recesiune economica.

Un alt obiectiv are in vedere reducerea decalajului tot mai mare intre cei ce au si cei ce nu au in Israel. Guvernul si-a propus ca obiectiv sa faca tot ce se poate pentru a elimina acest decalaj, pentru a atinge un standard de viata mai inalt si pentru a lupta impotriva somajului, care a ajuns acum la un nivel de 7-8%. El doreste reducerea sa si crearea de cat mai multe locuri de munca. Un alt obiectiv urmareste absorbtia in cat mai bune conditii a imigratiei sosite aici din toate partile globului. Alt obiectiv al guvernului consta in trecerea, cat mai mult posibil, la o tehnologie prietenoasa fata de mediul inconjurator, la o tehnologie verde, cum este cea solara, a apei, astfel incat sa nu mai fim dependenti de petrol sau de alte surse externe de energie.

0 comments: