Thursday, June 4, 2009

Orasul Tel-Aviv la 100 de ani





Centru economic, de afaceri si cultural, Tel - Aviv este dupa Ierusalim cel de al doilea oras ca marime din Israel, impreuna cu localitatile din jur formand un conglomerat urban, numit Gush Dan, care are in jur de un milion de locuitori.

- Aviv aniverseaza 100 de ani, o multime de evenimente, la care sunt asteptati turisti din intreaga lume, fiind planificate pentru centenarul Orasului alb.

Povestea orasului a inceput in anul 1906, cand mai multi evrei stabiliti in Jaffa s-au gandit sa puna bazele unei localitati, care sa devina un simbol al vietii si sperantei.

Fondat la 11 aprilie 1909, Tel - Aviv a fost primul oras evreiesc modern din lume. Acesta a luat nastere ca urmare a Loteriei scoicilor: 60 de familii s-au reunit si au luat cate 60 de scoici albe si 60 de scoici gri, pe unele scriindu-si numele, pe altele un numar.

Tel_Aviv1Terenul a fost atribuit prin tragere la sorti, iar acestia s-au stabilit acolo pe malul Mediteranei. Tragerea la sorti a avut loc cu ocazia Pesach-ului din 1909, locul fiind numit Tel - Aviv, adica colonia primaverii in ebraica, simbol al vietii si al sperantei.

Aici, la 14 mai 1948, David Ben Gurion a proclamat crearea statului evreu.

Numit si Orasul alb, Tel - Aviv –ul se afla inscris in patrimoniul mondial al UNESCO, acolo fiind inregistrata cea mai mare concentratie de imobile in stil Bauhaus din lume.

Orasul are peste 20 de muzee, iar in 17 decembrie, in acest an centenar va fi inaugurat Muzeul de istorie al orasului Tel - Aviv, in Piata Bialik. Situat pe malul Marii Mediterane, orasul are o plaja cu nisip fin, dar ofera si o multime de posibilitati de distractie gratie numeroaselor baruri, restaurante si cluburi.


Programul aniversarii centenarului incepe la 4 aprilie in Piata Rabin cu un spectacol grandiso oferit de Orchestra Filarmonica a Israelului, condusa de celebrul Zubin Mehta.

De-a lungul anului vor mai avea loc:
- Mai – Orasul alb – teatru de strada, festival de dans
- Iunie – Festivalul albastru – evenimente nautice, inaugurarea unui parc, atractii in port


- Iulie – concert in aer liber cu Orchestra Scala din Milano
- August – Sarbatoarea adolescentilor - un festival tip Woodstock


- Septembrie – Covor de flori – Piata Rabin
- Octombrie – Luna verde – festival ecologist in Parcul Yarkon
- Decembrie – inaugurarea Muzeului de istorie al Tel Aviv-ului in Piata Bialik.

0 comments: