Wednesday, June 17, 2009

Relatiile romano-israeliene. 1948-1978

Fundatia Europeana Titulescu a organizat lansarea lucrarii “Relatiile romano-israeliene. 1948-1978” de Cristina Paiusan-Nuica (teza de doctorat), aparuta in Colectia Histria a Editurii Universitare, Bucuresti, 2008. Cu aceasta ocazie, au fost prezenti reprezentanti ai Comunitatii evreilor din Romania, precum si Asociatia de Prietenie Romania-Israel, prin presedinta Mariana Stoica. La prezentarea cartii au vorbit: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, sub indrumarea caruia a fost scrisa cartea; Mariana Stoica si Radu Homescu, fosti ambasadori ai Romaniei in Israel; George G. Potra, director al Fundatiei Europene Titulescu; Cristina Paiusan-Nuica, autoarea lucrarii.
Cartea este structurata pe cinci capitole, in urma carora sunt trase o serie de concluzii. Capitolul I prezinta relatiile romano-israeliene sub influenta razboiului rece intre 1948 si 1956. Capitolele II si III se refera la perioada 1957-1967, respectiv 1968-1973, analizate atat din punct de vedere politico-diplomatic, cat si din cel cultural al relatiilor romano-israeliene. Capitolul IV este rezervat unei perspective asupra relatiilor economice romano-israeliene in perioada 1948-1978, iar ultimul capitol prezinta relatiile bilaterale din punct de vedere politico-diplomatic si cultural. “Relatiile romano-israeliene s-au desfasurat pe fondul apartenentei celor doua state la tabere ostile in perioada razboiului rece”, subliniaza prof. univ. dr. Ioan Scurtu in Cuvantul inainte al lucrarii. “Romania se afla sub tutela sovietica, in timp ce Israelul beneficia de sustinerea SUA. Pe de alta parte, problema emigrarii evreilor din Romania in Tara Sfanta sustinuta de statul Israel, de SUA si de statele occidentale, a fost privita cu ostilitate de catre oficialitatile de la Bucuresti, care se conformau directivelor primite de la Moscova. Pe acest fond, propaganda oficiala, atat din Romania, cat si din Israel, a creat imaginea unor relatii tensionate si ireconciliabile, care insa nu corespundeau decat in parte realitatii. In primul rand, acestea nu au fost liniare, ci au cunoscut o evolutie sinuoasa si, in esenta lor, pozitiva, mai ales dupa anul 1958. Aflandu-se sub ocupatie sovietica si facand parte din Tratatul de la Varsovia, Romania a urmat in timp, ca si celelalte state socialiste, linia trasata de Kremlin. Treptat, regimul de la Bucuresti a inceput sa adopte o politica independenta, care s-a materializat si in relatiile cu statul Israel. Momentul cel mai semnificativ s-a inregistrat in anul 1967, cand Romania nu s-a supus directivelor sovietice privind ruperea relatiilor diplomatice cu Israelul, asa cum au procedat celelalte state membre ale Tratatului de la Varsovia. Mai mult, Nicolae Ceausescu s-a implicat personal in negocierile israeliano-egiptene, care aveau sa duca la acordurile de pace semnate la Camp David, in septembrie 1978”.
Prezenta carte este, in fapt, teza de doctorat a autoarei, sustinuta la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in 2007.

0 comments: