Tuesday, June 16, 2009

Muammar Al-Ghaddafi propune crearea statului 'Isratina'

Liderul libian Muammar Al-Ghaddafi (foto) a propus crearea unui stat unic israeliano-palestinian sub numele de 'Isratina', drept soluţie durabilă la conflictul din Orientul Mijlociu, într-un articol publicat în ziarul The New York Times.


Această soluţie ar permite încetarea 'războiului perpetuu', scrie colonelul Ghaddafi, care apreciază că 'o pace justă şi durabilă între Israel şi palestinieni este posibilă, însă constă în adevărul istoric privind cele două popoare ale Terrei, nu în retorica uzată privind divizarea şi soluţia a două state'.
'Dacă sunt creditate discursul şi diplomaţia disperării, nu există condiţii reale de progres' pe calea păcii, continuă Muammar Al-Ghaddafi, referindu-se la recent încheiata ofensivă israeliană asupra Hamas, în Fâşia Gaza /27 decembrie 2008-18 ianuarie 2009/.
'Acest pământ a fost locuit de diferite popoare, cu reguli transmise între triburi, naţiuni şi grupuri etnice, a traversat numeroase războaie şi valuri migratoare de pretutindeni. De aceea, devine foarte complicat atunci când membrii uneia sau alteia din părţi îşi revendică dreptul de a afirma că Terra le aparţine', a continuat liderul libian.
Acesta a insistat că existenţa a două state ar reprezenta o ameninţare directă pentru securitatea Israelului, iar ideea divizării în regiuni evreieşti şi musulmane separate de zone tampon nu mai funcţionează.
'Zonele tampon sunt un simbol al excluderii şi alimentează tensiunea. Israelienii şi palestinienii au devenit mult prea interdependenţi, din punct de vedere economic şi politic /.../ Compromisul îl reprezintă deci un singur stat pentru toţi, 'Isratina', care să permită fiecăreia din părţi să nu se simtă privată de o parte din teritoriul său', conform aceleiaşi surse.
Muammar Al-Ghaddafi conchide că 'asimilarea există deja în Isrel' unde trăiesc 'peste un milion de arabi musulmani'.

0 comments: