Tuesday, June 16, 2009

„Brasov – Evreul in Cetate – 200 de ani impreuna”

BRASOV – Peste 400 de reprezentanti ai comunitatilor evreiesti din toata tara, dar si din strainatate, au fost prezenti la Brasov, la acest sfirsit de saptamina, pentru a sarbatori 200 de ani de prezenta evreiasca in aceasta localitate, informeaza Rompres.
Evenimentul, organizat sub genericul “Evreul din Cetate – 200 de ani impreuna”, a debutat simbata 30 iunie cu vernisajul unei expozitii de fotografie intitulata “Eternul Ierusalim”, la Muzeul de Arta.
Tot la Muzeul de Arta, au mai avut loc doua lansari de carte – “Comunitatea evreilor din Brasov – secolele XIX-XX” si “Spre tara fagaduintei – Israel”. In continuare, invitatii au participat la simpozionul “Brasovul multicultural si evreii“.
Evenimentele de simbata s-au incheiat cu un moment poetic sustinut de actrita Maia Morgenstern.
Duminica 1 iulie, la Centrul Cultural Reduta, s-a desfasurat un festival de folclor evreiesc, la care au participat formatii artistice din Cluj-Napoca, Oradea, Brasov si Bucuresti. In aceeasi locatie, Teatrul Evreiesc din Bucuresti a prezentat un spectacol, manifestarile incheindu-se cu un recital sustinut de corul comunitatii evreiesti din Brasov.
“Intregul ansamblu al manifestarilor porneste de la dorinta noastra de a comunica, de a impartasi istoria, traditiile, valorile cu intreaga comunitate brasoveana”, a declarat, pentru Rompres, presedintele Comunitatii Evreilor din Brasov, Tiberiu Roth.
Evenimentul este cea mai importanta manifestare a comunitatii evreilor din ultimii ani si a fost organizata cu sprijinul Consiliului Local, primariei, Prefecturii Brasov, Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si al Ministerului Culturii si Cultelor

0 comments: