Monday, May 18, 2009

Ce este o sinagogă?



O sinagoga este o casa de cult evreiesc. În iudaismul reformat multe sinagogi sunt, de asemenea, numite templu. Sinagoga de asemenea, este ca un centru de educaţie pentru comunitate. Principalele servicii sunt în fiecare săptămână şi au loc vineri noapte si sambata dimineata, cu toate că multe sinagogi au servicii în fiecare dimineaţă şi seară.

Liderul religios şi un învăţătorul congregaţiei se numeşte un rabin. Un rabin obicei vorbeşte despre porţiunea săptămânală din Tora în timpul serviciului de Şabati. Serviciile sunt de obicei conduse de un cantor care dirijează cîntarea rugăciunilor şi citeşte din sului Torei. Cu toate acestea, orice membru al congregaţie care este familiarizat cu rugăciunile şi melodii poate conduce un serviciu sau citi din Tora.

În centrul bimah ( o platformă ridicată), la partea din faţă a sanctuarului este Aron kodesh (arca sfântă ), care păstrază sulul Torei. Fiecare Toră este scrisă de mână în ebraică pe pergament (pielea de animale). Deasupra Aron este NER tamid (lumina veşnic ), reprezentând constant prezenţa lui Dumnezeu şi amintindu-ne de menora, lumînarea cu şapte ramificaţii, care ilumina Templul din Ierusalim. Există, de asemenea, un podium de la care vorbeşte rabinul , şi o masă, la care cantorul cântă şi se citeşte Tora.



1. Chivotul
2. Sulurile Torei
3. Lumînarea veşnică
4. Menora
5. Zece porunci
6. Locul rabinului şi cantorului
7. Masa unde se citeşte Tora
8. Podiumul rabinului
9. Bima
10. Scaunele congregaţiei



















































Sinagoga din Londra. sec al XVIII-lea.





































0 comments: