Thursday, May 14, 2009

Operatiunea mister ŞUT, sau cum poliţia economică din Chisinău luptă cu Paştele evreilor

Vineri, 22 aprilie, in Sinagoga (biserica evreiasca) din Chisinau politia economica le–a organizat credinciosilor evrei un flagrant. Seful–adjunct al politiei economice a CPS Rascani, Vitalie Angheluta, a dirijat, din umbra, operatiunea secreta: inspectorii de politie strecoara in biserica propriul agent, care, in final, este fixat de camera de luat vederi a politistilor cum se achita pentru o cutie de mata si o sticla cu vin (hrana pascala a evreilor).

La 23 aprilie a fost Pastele la evrei. Politistii au descins in biserica in ajun, tocmai cand la Sinagoga se impartea mata, evreii pregatindu–se de sabat si de sarbatorirea Pastelui. Painea nedospita (servita, conform ritualului care, potrivit cartilor lui Moise, semnifica iesirea poporului israelian din tara Egiptului) a fost adusa din Israel, fiind donata Sinagogii de credinciosii de acolo. Pentru sarbatorirea ritualului venisera si evrei din alte localitati.

In momentul cand reporterul Ziarului de Garda a ajuns la fata locului, politistii deja porneau automobilul (numarul... vedeti in foto). Potrivit celor de la Sinagoga, in toiul impartirii azimilor, "agentul" politiei s–a apropiat si a cerut si el o cutie, si o sticla cu vin.

"Nimeni nu i–a cerut bani. La noi, insa, cine vine dupa mata si vin, lasa cate un ban in acest borcan. Majoritatea dau cate 10 lei. Noi nu indicam suma. Strainul acesta a cerut si el mata, lasandu–ne bani. A procedat ca toata lumea: care vine dupa mata, jertfeste cate ceva si pentru biserica. Dupa "flagrant", fara sa se legitimeze, politistii de la Rascani au tabarat in biserica. Au rupt documentele contabilului, se inclestasera chiar cu el... Desi contabilitatea le–a dat copiile actelor de provenienta si cele vamale ale marfii, ei au rascolit prin biserica, ne–au sigilat pachetele cu mata. Deoarece toate actele erau in ordine absoluta, ei ne–au incriminat ca "vindem" mata. Dar in biserica, mai ales de Pasti, nu–i de mirare cand cineva jertfeste un ban. Acum, de Sfintele Sarbatori, avem foarte multe cheltuieli. In biserica ortodoxa lumanarile tot se platesc... " a justificat, Tatiana, cea care impartea mata si alte danii.

Solicitat sa vorbeasca, la dictafon, "agentul" mi–a declarat urmatoarele: "Iata sticla cu vin si o cutie cu mata. Am dat 10 lei!", mi le–a demonstrat ca si cum ar fi "corpuri delicte". Inspectorul de politie Vitalie Angheluta, care statea in masina alaturi de "subiectul flagrantului" si de inca vreo trei colegi ai lui, a refuzat sa explice situatia.

Derutati de balamucul provocat de politisti in Sinagoga, un grup de evrei, veniti de la Balti sa intampine Pastele aici, au decis sa plece inapoi. I–am vazut ducand niste valize mari, cu merinde pascale, probabil. Acestia nu au dorit sa faca vreo declaratie, grabindu–se sa plece. Potrivit membrilor acestei biserici, mata se imparte doar persoanelor de credinta iudeica. Daca cineva doreste cu tot dinadinsul sa primeasca si el, ii dam. "La aceste sarbatori noi mancam doar mata...", mi–au declarat cativa credinciosi de la Sinagoga.

Simon Misilehis, ajutorul rabinului din Moldova, mi–a declarat ca ei intr–adevar aduc produse din alte tari, dat fiind faptul ca, in virtutea traditiei, consuma produse preparate in conditii specifice poporului evreu. Acestea, de la pasta de dinti, sare si pana la carne, au pe ambalaje stampile speciale. Pasarile sunt sacrificate conform unui ritual special. Astfel de produse se gasesc si in Ucraina. Noi le primim in dar sau le cumparam, mi–a declarat Simon Misilehis, afirmand ca niciodata nu a avut probleme la vama. "De obicei sunt aduse loturi mici de produse", spune el, precizand ca politia e cea care le creeaza frecvent probleme. Anterior, i–a fost intentat si un dosar penal, incriminandu–i–se actiunea de "contrabanda". "In momentul cand am fost retinut, la postul de politie de la intrarea in Chisinau, aveam la mine 10 gaini, special pregatite in Ucraina. Acestea fusesera taiate in conditii specifice ritualurilor noastre, le aduceam pentru o nunta evreiasca care a avut loc pe 23 martie. Politistii au venit la noi la Sinagoga si au confiscat toate produsele aduse de mine din Ucraina: salam, ciocolate, niste cutii cu smantana, unt si alte cateva produse marunte, cautand sa sechestreze si gainile care fusesera servite la nunta. Conform celei de–a 5–ea carti a lui Moise, numita Tora, poporul nostru nu mananca orice fel de carne, deoarece nu este "curata". Preferam legume si peste, iar laptele il cumparam direct de la fermele de vaci", spune Siman.

Acum doua saptamani, spune dansul, a fost retinut in momentul in care avea alaturi un prieten de–al sau din Australia. Ambii au fost tinuti 24 de ore la CPS din Anenii Noi. Tot in perioada respectiva, tot in ajunul unei sarbatori evreiesti, colaboratorii MAI i–au mai retinut un amic, venit din Los Angeles. Acestuia i–a fost "arestat" pasaportul. Siman afirma ca abuzurile si represiunile operate de MAI asupra lui si asupra Sinagogii pot fi argumentate de un singur fapt, potrivit caruia acesta intentioneaza deportarea sa si mai apoi a rabinului sau din Moldova. Potrivit lui Siman, nici un popor din lume nu a incercat sa–i persecute sau sa se dusmaneasca cu evreii. Numai in secolele dinaintea lui Hristos, poporul evreu a fost prigonit, "istoria" repetandu–se acum, in R. Moldova. "Cei de la MAI au avut intentia sa ne boicoteze si sa ne batjocoreasca Pastele." Pe parcursul celor intamplate, membrii Sinagogii au incercat sa le explice politistilor de la Rascani cat de mare le–a fost pacatul ca i–au intimidat in incinta bisericii, chiar inaintea Pastelui. Tot atunci, subalternii lui Papuc au recunoscut ca "nu mai tin minte de cat timp nu au fost pe la biserica". "Adevarat, duhovniceste, continuam sa traim in Egiptul descris in cartea a 5–ea a lui Moise, doar ca noi, in asta seara, ne pregateam pentru iesirea din el. Uitati–va, insa, ce ni s–a intamplat", mi–au spus oamenii la Sinagoga. Potrivit lui Siman, oamenii care frecventeaza aceasta biserica, nu sunt cu totii evrei. Sunt si de alte nationalitati. Sinagogi fiind deschise si in alte localitati ale republicii: la Rabnita, Balti si Soroca.

Solicitat in legatura cu flagrantul inregistrat, Comisarul CPS Rascani, Grigore Pulisca mi–a declarat ca operatiunea a fost organizata de MAI, nu de ei. Temeiul declansarii flagrantului a fost introducerea de catre membrii bisericii a unui lot de produse pe care le primisera in calitate de ajutor umanitar si pe care, potrivit reprezentantului politiei, l–ar fi vandut.

Seful serviciului de presa al MAI nu era la curent cu acest caz. Solicitat de noi, seful serviciului politiei economice a CPS Rascani, Igor Botezatu, avea mare chef de vorba, dar nu a avut ce sa ne spuna si despre flagrantul lor.

Pastele la evrei

"In timpul sarbatorii, sa nu mananci paine dospita, ci sapte zile sa mananci azimi, painea intristarii, caci ai iesit in graba din tara Egiptului: asa sa faci, ca sa–ti aduci aminte toata viata ta de ziua cand ai iesit din tara Egiptului. Sa nu se vada aluat la tine, pe toata intinderea tarii tale, timp de sapte zile." (Deuteronom 16, 3 sau a 5–ea carte a lui Moise)

Pentru autorii flagrantului:

Sa urmezi cu cumpatate dreptatea...(Deuteronom 16, 20)

Vizavi de interesul manifestat de politie fata de incasarile bisericesti, amintim ca pretul unei "faclii" la Biserica "Schimbarea la fata a Maicii Domnului" este de 40 de lei, la Catedrala "Nasterea Domnului" o lumanare similara costa 70–80 de lei, iar un post de preot in cadrul Episcopiei de sud a Mitropoliei Moldovei "se vinde" contra 2000 de dolari, dupa cum a dezvaluit intr–un articol anterior preotul Mihail Grebincea din satul Antonesti, Cantemir. Preotul Grebincea a mai precizat ca functia de paroh i–a fost propusa contra sumei de 1500 de dolari.

Aliona AVRAM

0 comments: