Friday, May 15, 2009

Imaginea Israelului în China


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 30 Martie 2009

De Vicky Wu

Primul ministru Ehud Olmert şi primul ministru chinez Wen Jiabao iau parte la o ceremonie oficială de semnare şi toastează la Marea Casă a poporului din Beijing, China miercuri 10 ianuarie 2007.

În vreme ce imaginea Israelului a fost atacată în mas media din vest în timpul şi după operaţiunea Cast Lead, operaţiunea Gaza a avut o reacţie mult mai diferită şi pozitivă în China.

Pentru început, ştirile TV ale China Central TV, sponsorizate de către stat au oferit contextual, descriind ultima conflagraţie ca fiind un răspuns la ani de zile de atacuri cu rachete din Gaza şi costul intolerabil pentru cetăţenii din sud. Această atitudine pro – în contrast clar cu rezistenţa Chinei la sancţiunile Iranului – reflectă mai bine identificarea sa cu Israelul.

Eram în Beijing, cu nişte afaceri, când operaţiunea Cast Lead a fost lansată. În fiecare zi urmăream ştirile chineze pe website, ca Xinhua, China, People, Sohu şi QQ, şi monitorizam replicile generate de rapoartele cu privire la război. Blogurile erau pline de comentarii. Unele discutau strategia de război a Israelului. Altele învinuiau Statele Unite pentru numirea Israelului în controlarea Orientului Mijlociu. Altele speculau felul în care China putea să-şi crească rolul global prin operaţiunea Gaza. Mulţi se identificau cu încercarea Israelului, spunând că şi ei ar răspunde la fel dacă oraşele, casele şi şcolile lor ar fi fost permanent atacate cu rachete.

În timpul războiului, şi ambasada israeliană din Beijing şi ministerul de externe din Ierusalim au primit emailuri de la chinezii de rând, care îşi exprimau sprijinul.

În concluzie, 65 procente din discuţii şi comentarii pe blog erau favorabile. Comentariile anti semite ocazionale care apăreau pe bloguri erau respinse puternic cu sutele.

Un credit puternic pentru imaginea ţării în China aparţine ambasadei din Beijing, care a iniţiat numeroase conferinţe de presă şi ai cărei diplomaţi au dat multe interviuri, subliniind perspectiva Israelului.

ANTICIPÂND modul în care Israelul va fi condamnat pentru încălcarea drepturilor omului, m-am întors la web site-ul ambasadei pentru programul Israelului „Salvează inima unui copil”. În noiembrie 2008, Salvează inima unui copil a adus medici israelieni la Hebei, una din cele mai mari provincii chineze, pentru a opera opt copii şi a examina 200. Din 1988, a salvat 80 de copiii chinezi. Când am trimis această informaţie, împreună cu rapoarte locale, către partenerii mei de afaceri chinezi, am fost copleşit de răspunsul lor cald.

Ceea ce a atins cu adevărat inimile chinezilor, a fost recunoştinţa Israelului pentru salvarea a doi studenţi israelieni, care se aflau aproape de epicentrul cutremurului din mai 2008, din Sichuan. Ambasadorul a vizitat acest oraş de câteva ori, pentru a prezenta donaţii ale guvernului şi contribuţii particulare. Aceasta a generat un sprijin imens pentru Israel.

Fascinaţia Chinei pentru Israel se datorează mult perspectivei stereotipe că evreii sunt buni afacerişti şi capabili din punct de vedere academic. Într-adevăr, în ultimii 10 ani, cărţile chineze despre Israel, evrei, iudaism au devenit best-selleruri. În încercarea de a afla mai multe, cărţile care prezintă Biblia evreiască, au prezentat-o ca pe basme şi au condensat Talmudul într-un tom de o sută de pagini de înţelepciune evreiască şi călăuzire pentru viaţă.

Astăzi, universităţile din Beijing, Nanjing şi Shandong, printre altele, au stabilit departamente de studiu evreieşti. Institutul de studiu evreiesc din cadrul Universităţii Nanjing, stabilit în anul 1998, se concentrează pe tradiţia evreiască, secretul supravieţuirii evreilor, şi crearea unui stat puternic şi modern, Israel. În acest scop, China trimite mulţi studenţi care au graduat, la universităţile israeliene. Atitudinea pozitivă a Chinei este un teren bun pentru a cultiva relaţii care sigur vor genera avantaje bilaterale semnificative diplomatice şi economice.

CUM POATE Israelul să construiască pe acest curent pozitiv?

Mai întâi, trebuie să ofere chinezilor o imagine accesibilă, autentică a ţării, a poporului evreu şi a istoriei lor, creând materiale multimedia de calitate, în limba chineză. La nivel academic, trebuie să ofere materiale de studiu israeliene şi evreieşti în limba chineză.

În al doilea rând, trebuie să urmărească forumurile israeliano-chineze şi să facă un schimb de programe în arte, ştiinţă, şi guvern. Camera de comerţ israeliano-chineză, lansată recent poate juca un rol foarte important în strângerea legăturilor de afaceri. Astfel de iniţiative pot extinde foarte mult interacţiunile de la om la om şi să suplimenteze relaţiile diplomatice crescânde dintre cele două ţări.

În al treilea rând, în ciuda modernizării rapide a Chinei, chinezii se raportează cu mândrie la cei 5,000 de ani de tradiţie. Ei se identifică şi admiră Israelul şi tradiţia veche şi totuşi vibrantă evreiască. Israelienii pot folosi acest respect pentru creşterea legăturilor, încercând să se familiarizeze cu propriile lor rădăcini antice.

În vreme ce China priveşte dincolo de graniţele sale, Israel este o atracţie nu numai din punct de vedere al tehnologiei, ci şi ca model de societate veche-nouă, care s-a adaptat cu succes provocărilor modernizării rapide, menţinându-şi în acelaşi timp identitatea unică. Vremea este potrivită pentru concentrarea pe imaginea pozitivă a Israelului şi strângerea relaţiilor cu China, pentru beneficiul ambelor ţări. Dacă nu acum, când?

Scriitorul, fondatorul resurselor israeliano-chineze , al comunicării şi al schimbului, este o punte între afacerile israeliene şi cele chineze.

0 comments: