Friday, May 15, 2009

SUA l-a deportat in Austria pe un fost membru al trupelor SS


SUA l-a deportat in Austria pe un fost membru al trupelor SS, acuzat de implicare in uciderea a 8.000 de evrei, in timpul regimului nazist din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Victimele au fost omorate intr-o singura zi si arse in lagarele de concentrare, informeaza BBC.

Josias Kumpf, in varsta de 83 de ani, a parasit Austria in 1956, stabilindu-se in Wisconsin. Acesta a obtinut cetatenia Americana in 1964.

Dupa ce l-a actionat in judecata, statul american i-a retras cetatenia in 2003. Confirmand primirea acuzatului, autoritatile austriece au declarat ca nu il pot judeca pentru ca nu se mai afla sub jurisdictia lor, din 1965.

"Am indicat, in repetate randuri, ca nu putem face nimic. Mainile noastre sunt legate", a declarat ministrul austriac de Justitie, Katharina Swoboda.

Fostul membru al trupelor SS a facut parte din paznicii de la Sachsenhausen si Trawinki, lagare de concentrare din Germania si Polonia. In aceste locatii au fost comise crimele din 1943, in urma carora au murit peste 8.000 de evrei.

"Josias Kumpf a confirmat ca a participat la masacrul comis de trupele SS impotriva prizonierilor evrei din lagarele de concentrare", a declarat Rita Glavin, procuror al Statelor Unite.

Misiunea nazistului era sa supravegheze evreii care incercau sa scape din aceasta actiune si sa-i impuste. Josias Kumpf, nascut in Serbia, s-a alaturat trupelor SS de la Sachsenhausen in 1942, unde a fost inregimentat timp de un an.

Dupa aceasta perioada, membrul SS a fost transferat la lagarul de concentrare din Trawinki. Kumpf a fost paznic si la lagarele de munca din Franta, unde prizonierii erau fortati sa construiasca platforme pentru lansarea racetelor V 1 si V 2, proiectate de savantul german Wernher von Braun.

Momentan, Kumpf nu a dorit sa faca niciun comentariu privitor la deportare, dar in trecut negase acuzatiile aduse de tribunalul american.

0 comments: