Friday, May 15, 2009

Liderii mondiali evrei spun că negarea Holocaustului este o crimă


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 16 Martie 2009

Lideri mondiali evrei au spus oficialilor Vaticanului că negarea Holocaustuli nu “este o opinie, ci o crimă”, în cadrul întâlniriide Luni, pentru a discuta situaţia unui episcope pe care ei îl acuză de anti-Semitism.

Întâlnirile, primele de când a avut loc controversa cu privire la Bishop Richard Williamson, care neagă mărimea Holocaustului,au început luna trecută, cu trei zile înainte ca Papa Benedict să se adreseze unui grup de lideri americani evrei. Williamson a declarat televiziunii suedeze, într-un interviu ce a avut loc în ianuarie: “Nu cred că au existat camera de gazare.” El a afirmat că nu mai mult de 300,000 de evrei au pierit în lagărele de concentrare naziste. “Astăzi am reafirmat puternic faptul că negarea Shoah nu este o opinie, ci o crimă”, a spus Richard Prasquier, preşedinte al organizaţiei CRIF, ramura francezo evreiască, folosind cuvântul ebraic pentru Holocaust.

Prasquier şi Maram Stern, secretar deputat al Congresului mondial evreiesc au avut discuţii cu Cardinalul Walter Kasper, lider al biroului Vaticanului pe relaţii religioase cu evreii.

“Vrem ca Vaticanul să realizeze că prin tolerarea anti semiţilor ca Williamson, realizările a patru decade de discuţii catolico-evreieşti ….vor fi puse sub semnul întrebării,” a declarat preşedintele WJC, Ronald Lauder.

“Credem acum că mesajul nostrum a fost înţeles. Dezbaterea controversată din ultimele trei săptămâni a avut un impact pozitiv,” a spus Lauder, care nu a luat parte la întruniri.

Relaţiile catolico-evreieşti au fost extreme de tensionate din data de 24 ianuarie, cănd Benedict a ridicat excomuicarea a patru episcope tradiţionalişti renegaţi.

Între cei care l-au condamnat pe Williamson şi decizia papei sunt supravieţuitorii Holocaustului, catolicii progresivi, legislatorii americani, liderii israelieni, cancelarul german Angela Merkel, şi scriitorul evreu , posesor al premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel.

O sursă bisericească a spus că Rabinatul şef israelian, care s-a retras din dialog, s-a decis să reia discuţiile şi va sosi la Vatican ori la sfârşitul lui februarie, ori la jumătatea lui martie.

Vaticanul a poruncit lui Williamson să se dezică în mod public de poziţia sa. În timpul weekendului, liderii tradiţionalişti au spus că a fost îndepărtat din poziţia sa de lider al seminarului în Argentina.

Revista germană Spiegel a citat sâmbătă afirmaţia lui Williamson că trebuie mai întâi să verifice dovezile istoriceale Holocaustului înainte de a-şi cere scuze de la evrei.

“Cer tuturor să mă creadă că nu în mod intenţionat am declarat ceva fals. Bazat pe cercetările mele din anii 80 am fost convins de acurateţea comentariilor mele. Acum trebuie să reexaminez totul şi să mă uit la dovezi”, a spus acesta.

0 comments: