Friday, May 15, 2009

Mii de oameni participă la rugăciunea „soarelui”


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 20 Aprilie 2009

Lângă moscheea Dome of the Rock, în zona Moscheei Al Aqsa, închinători evrei participă la rugăciunea specială de „binecuvântare a soarelui”, la zidul de vest din Ierusalim, miercuri.

Peste 50,000 de oameni au luat parte la rugăciunile Birkat Hahama, la zidul vestic, miercuri dimineaţa.

Evenimentul special, o binecuvântare de mulţumire pentru crearea lumii, are loc când, după cum spune Talmudul, soarele ajunge în acelaşi loc pe cer ca atunci când a fost creat. Nu se va mai întâmpla pentru alţi 28 de ani.


După eveniment, toate drumurile care înconjoară Oraşul vechi al Ierusalimului au fost blocate.

În sute de locuri din lume, evreii care doreau să vadă acest eveniment, au plănuit să se trezească înainte de zori, pentru rugăciuni în aer liber şi dans.

În capitala Noii Zeelande, Wellington, Rabbi Haim Dovrat a spus că „este o reaşezare a cerurilor, aşa cum erau la începutul timpului.” Dovrat a condus rara binecuvântare la sinagoga oraşului de pe strada Webb, la o oră după răsărit.

A fost o „sărbătoare specială”, deoarece cei 7,500 de evrei ai Noii Zeelande au fost primii din lume care au oferit binecuvântarea, a spus el.

Oameni înveliţi cu tallith-ul participă la rugăciunea specială Birkat Hahama, la Masada, cu vedere la Marea Moartă, miercuri.

În Greenwich, Connecticut, Jen Sonenklare a spus că îşi duce copiii la o serbare pe plajă, în pijamale.

„Este prima dată când aud de sărbătoarea aceasta,” a spus Sonenklare, al cărei soţ este catolic. „Dacă vrei să le oferi copiilor o identitate religioasă, acest eveniment le va da ceva amuzant de care să îşi amintească.”

În Manhattan, un rabin trebuia să conducă o adunare lângă Naţiunile Unite. Un alt grup trebuia să se roage pe puntea unei clădiri de 17 etaje, lângă zona zero, site-ul fostei clădiri demolate World Trade Center.

O ceremonie Birkat Hahama din 1981 a avut loc la punctul de observaţie de la etajul 107 al turnului de sud World Trade Center, iar rabinul dedică binecuvântarea de miercuri memoriei celor care au murit în atacurile din 11 septembrie 2001.

Organizatorii ceremoniei din Long Beach, New York, pe Long Island, au spus că vor împărţi ochelari de soare închinătorilor. Dar s-ar putea să nu fie folosiţi, deoarece meteorologii au prevestit o dimineaţă înnorată.

Mişcarea Chabad-Lubavitch a programat transmiteri în direct din şapte locaţii, cum soarele se mută peste pământ, începând cu ora 8 a.m., la Christchurch, Noua Zeelandă, urmând cu Brisbane, Australia; Ierusalim; Londra; New York; Colorado Springs, Colo.; şi Honolulu.

În Offenbach am Main, lângă Frankfurt, Germania, cam 3,500 de evrei din oraş – majoritatea imigranţi din fosta Uniune Sovietică – urmau să marcheze Birkat Hachamah, în faţa sinagogii lor.

„Pentru unii este prima dată – şi ultima,” a spus Rabbi Menachem M. Gurewitz despre membrii mai bătrâni ai congregaţiei sale.

„Binecuvântarea este o afirmare a lui Dumnezeu, nu ca şi creator, ci ca şi Puterea ce ţine universul în existenţă,” a spus Rabbi J. David Bleich, expert în această sărbătoare, c are a scris o carte cu acest subiect. „Dumnezeu nu a creat lumea, apoi a intrat într-un sabat veşnic. El este ca un generator de electricitate: dacă nu lucrează, se stinge lumina.”

O ceremonie deosebit de colorată a fost raportată de The New York Times în 1897, când un rabin a fost arestat, în timp ce prezida ritualul la care erau prezenţi sute de evrei, fără permis, într-un parc. El şi cu un alt rabin au încercat să explice ce făceau, unui ofiţer de poliţie.

„Încercarea unui cetăţean străin de a explica unui irlandez american o situaţie astronomică şi o tradiţie a Talmudului a fost un eşec,” a raportat Times, adăugând că ofiţerul, întrebându-se „dacă vreo epidemie de nebunie a izbucnit…l-a apucat pe rabin de gât şi l-a dus la poliţie, la Essex Market Police Court.”

0 comments: