Friday, May 15, 2009

Relevanta Sulurilor de la Marea Moarta


| Vox Vocis - Luni, 17 Decembrie 2007

Vox Vocis 17 Decembrie 2007

de Tammi Reed Ledbetter

SAN ANTONIO (BP)-Importante descoperiri in recentele sapaturi arheologice ar trebuie sa incurajeze crestinii sa proclame cu indrazneala indeplinirea sperantei Mesianice, populatiei evreice, Lamar Cooper, Vicepresedintele executiv si rector al Colegiului Criswell, a zis in deschiderea zilei de 16-17 Aprilie la Consultatia Laussane in Evanghelizarea iudaica din America de Nord, conferinta in San Francisco.Notand cat de multa atentie continua sa fie dat amplasamentului Qumram unde au fost gasite Sulurile MariiMoarte acum 60 de ani;Cooper a zis ca spaturile efectuate anul trecut de catre studentii Colegiului Criswell, dar in conjunctie cu World of the Bible Ministries ar putea sa uneasca comunitatea Qumram cu evreii contemporani ai Lui Isus stiuti ca Essenes.

Sulurile Marii Moarte au devenit una dintre cele mai importante descoperiri biblice din toate timpurile, desi accesul la scrieri nu era extins decat la cativa savanti, acum un deceniu. Cum cercatatorii au imprastiat copii, cooper a explicat, continutul suluriloe s-a dovedit a fi mai remarcabil decat s-ar fia steptat, continand aprti din toate cartile Vechiului Testament, exceptie fiind cartea estera si suluri complete din Isaia.

"Toata romanitatea din versiunea arheologica "Indiana Jones" dispare in aproape 10 minute," a zis Cooper, descriind muna metodica efectuata de catre echipele Criswell lucratoare in excavatii la temperaturi ce uneori au ajuns pana la 120 grade Celsius. Fiecare volunatr descopera ca etse foarte mutl de lucru, a zis el, descriind o sectiuen a ueni sapaturi in plinatatea razelor soarelui, fiind numita "cursa mortii".

Consultatia Laussane in Evanghelizarea Evreilor este o punere la incercare a fortei care s-a ridicat dintr-o accentuare in atingerea evreilor prezentata Comuniattii laussane pentru Evanghelizarea Lumii. LCJE tine o consultatie internationala la 4 ani, cu intalniri regionale ca si intalnirea anuala de la San Antonio. Atentia particulara este data desvoltarilor Cuma r fi sapaturile desrise de Cooper, bazat pe dorinta membrilor LCJE sa declare speranta Lui Isus Cristos ca Mesia, poporului evreu.

Ca savant si profesor evreu, Cooper a oferit o privire peste Qumram si mesajul mesianic, notand relevanta tarziului angajament Essenes pentru Cuvantul lui Dumnezeu. :Sulurile (pe acer essenes le-a conservat) au confirmat exactitatea Cuvantului Lui Dumnezeu," a spus Cooper, dand o atentie mai mare textului din Cartea Isaia daat in 125 inainted e Cristos. "Este providential ca cea mai mesianica carte a Vechilui Testament, afost conservat in intregime si daruit noua azi intact. Daruirea si angajamentul de care Essenes a dat dovada copiatului si pastratului textului indica o privire inalta asupra Scripturii ca este Bibliei precum Cuvantului sigur si infailibil al Lui Dumnezeu.

Citind Luca 24:25-27; 44-49, Cooper a subliniat, "Essenes deja stia ce Isus le-a aratat discipolilor si urmaritorilor Lui, pentru ca tot vechiul testament era plin de cuvinte despre El.

Cooper de asemenea a insistat pe marele cod moral dezvoltat pe baza mesajului mesianic a venirii unui " Domn al Dreptatii". "era aceastta preocupare pentru moralitatea ce a cauzat comunitatea comunitatea sa se separe din binecunoscuta comunitate preoteasca in Ierusalim.Ei s-au retras in desert pentru motive biblice si teologice.

Cea mai dezvoltata speranta mesianica a lui essenes a oferit singura speranta de vindecare a unei lumi ami imorale, a continuat Cooper. L-au considerat pe Mesia nu daor o "ramura' a lui David, ci persoana reprezentativa trimisa de dumnezeu care va muri si va invia sa-si ia rolul de Mre Preot si Domn al Dreptatii, a explicat Cooper.

Cum sapaturile echipei continua sa identifice pe santier oseminte din morminte, indica evidenta "banchetului mesianic" pe care Cooper l-a numit versiuena lor asupra Cieni Domnului" consistand in sistemul sacrificiului si legamantului din Vechiul Testament. "Ei asteptau venirea Mielului Lui Dumnezeu care va lua pacatele lumii si va infiinta Regatul dreptatii Sale pe pamant, a spus Cooper.

In plus, Essenes si-a focalizat atentia asupra semnificatiei biblice si teologice a folosirii cuvantului :est: in Biblie, o referinta de care Cooper spune ca se gaseste in Biblie de 161 de ori, pe alnga cele 44 de semnificatii pe care le are in Scriptura. El a notata semnificatia intentionata a ramasitelor care au fost inmormantate in aprtea estica a comunitatii, citing asociatia "estului" cu tema mesianica in Noul si Vechiul Testament.

"Implicatiile pentru prezentarea evangheliei comunitatii evreiesti bazata pe descoperirile de la Qumram, din trecut si prezent, sunt mari si semnificante," Cooper s-a adresat intalnirii laussane. Mai intai, el a zis, "Sulurile de al Marea Moarta demonstreaza echivoc ca Biblia din timpul Lui Isus este aceeasi Biblie pe acre o avem noi azi."

In al doilea rand,consistenta si cresterea sperantei mesianice poate fi vazuta in intregimea canonului din Vechiul testament, a spus Cooper, aratand spre sulurile care evidentiaza adevarul din textul Vechiului Testament care contine revelatia(Apocalipsa). "Aceasta inseamna ca ne putem increde in Vechiul Testament atunci cand ne spune de venirea Lui Mesia si cand prezice ultima salvare a poporului Evreu in zilele din urma cum vedem in Zaharia 12:10-14 si 13:9."

In al treiela rand, Sulurile de al Marea Moarta de asemenea demonstreaza tranzitia de la speranta mesianica la realitatea mesianica cum este dezvaluita in Revelatia despre Isus din Noul Testament. In loc sa depinda de timpuriile scrieri rabinice care dezbat rolul Lui Mesia, sulurile gasite la Qumram subliniaza rolul preotesc, a spus Cooper, adaugand despre conceptele de baza ce sunt gasite in Qumram, un secol inainte de Isus.

Cooper si-a facut cazul, citind un articol de Craig A. Evans despre "Sulurile d ela Marea Moarta" si evreitatea Evangheliilor" care a fost publicat in Mishkan, un ziar recent obtinut de catre Institul Pasche asupra Studiilor Evreiesti de la Colegiul Criswell. Evans a remarcat indiscutabilanatura evreiasca a sulurilo, cu paralele pentru ele si Evangheliile Crestine.

"Aceasta inseamna ca Noul testament ar trebuie oferit evreilor pentru ca etse cu totul un document evreiesc care ar trebui considerat de aceia care cauta sa descopere identiattea Lui Mesia, a adaugat Cooper."

In al treile rand, existenta conceptiei constientei mesianice intr-o aprte a unui Mesia personal care nu a fost inventat de biserica, a spus Cooper, descriind aceasta ca un aps urias inainte in dialogurile continue sintre Crestini si Evrei. Evans, in cercetarile sale, a facut referire la ideile comune dintr-un fragment dintr-un sul cum ar fi:eliberarea prisonierilor(de pacat,presupun), deschiderea ochilor orbilor, ridicarea mortii, predicand vestile bune saracilor" gasit si in Isaia 61:1-2, la fel si in pasajele din Noul Testament din Luca 4:16-19 si 17:18-23.

In al cincilea rand, Cooper a remarcat caracterul meselor comunale descrise in documentele de la Qumram. El a indrumat crestinii sa fie atenti la Mishkan redactor Kai Kjaer-Hansen's, provocare de a proclama cu indrazneala "indeplinirea sperantei Mesianice ce aluat nastere acum 2100 de ani,in mijlocul comunitatii evreiesti in Qumram care a venit cu timpul in generatia noastra."

O parte a excavatiilor dintr-o luna intreaga a nului trecut a fost filmata pentru venirea ueni televiziuni speciale la recentele descoperiri de Randalll price of the World of the Bible Ministries din San Marcos, Texas. Cand a fost intrebat ce a invatat de la sapaturile de la Qumram, Cooper a spus audientei Laussane, el a facut referire situatia grea de a impartasi oamenilor lucruri despre comunitatea Qumram.

Pentru motive de corectitudine teologoca si puritate morala, el a spus ca ei aleg sa se retraga dintr-o lume care a fost intru totul corupta teologic, politic, militar, economic, social si moral.

"Ei au inteles ca singura lor speranta in lume statea in venirea Lui Mesia," i-a spus reporterului." Speranta noastra este aceeasi ca si cea a lor", a spus, referindu-se la "venirea lui Mesia, Domnul isus Cristos, pentru a aseza Regatul Sau si pentru a aduce legile Sale in pace, justitie si dreptate pe pamant."

Citand Apocalipsa 22:20, Cooper a incheiat afirmand "Chair si asa, vino mai repede Doamne Isuse!"

0 comments: