Friday, May 15, 2009

Rămăşiţele templului lui Solomon de pe munte descopeite de lucrătorii musulmani


| Vox Vocis - Luni, 12 Noiembrie 2007

Vox Vocis 12 Noembrie 2007

Mati Milstein din Tel Aviv, Israel / Pentru National Geographic News

Lucătorii musulmani au dezgropat răşăşiţele din Templu de pe muntele din Ierusalim, relatează o agenţie israeliană.

Rămăşiţele care datează din perioada primului templu iudeu-din secolul al VIII-lea până în secolul al VII-lea, d.c, au fost descoperite de angajaţii de încredere ai musulmanului religios Waqf când făceau munca de întreţinere, a relatat Autoritatea israelienă a obiectelor vechi.

Liderii religioşi nu permit săpături arheologice în muntele templului, a afirmat unul dintre cele mai sfinte site-uri pentru iudaism şi Islamism. Site-ul, cunoscut iudeilor şi creştinilor ca muntele templului şi musulmanilor, ca sanctuarul nobil este acum acoperit de piatra Dome a islamului şi moscheea Aqsa.

Paltourile făcute de oameni acoperă dealul, acolo unde sunt creştini, iudei şi musulmani cred că Avraam aproape a sacrificat pe fiul său Issac la porunca lui Dumnezeu.

De asemenea, musulmanii cred că Muhhamed s-a înălţat la cer ca să primească rugăciunile de la Dumnezeu înainte de a se întoarce pe pământ.

Evidenţa fizică

Arheologul districtului din Ierusalim, Yuval Baruch, supervizează proiectul de întreţinere.

Baruch şi Sy Gitin, directorii de la W. F. Albright Institute of Archaeological Research din Ierusalim, Ronny Reich de Universitatea din Haifa şi Israel Finkelstein de la Universitatea de la Tel Aviv, au concluzionat că aceste constatări pot ajuta reconstruirea dimensiunilor şi limitelor templului de pe munte din prima perioadă a templului.

Descoperirile cuprind oase de animale, cercurile unor vase creamice, temelii şi schelete , o ciob de ulcior care a fost folosit să torne ulei şi un mâner de ulcior mic şi depozit de borcane, potrivit LAA.

Coiburile de vase erau decorate cu liniile unei roţi lustruite, caracteristice primei perioade ale templului.

În plus, o piesă a unui obiect făcut manual văruit a fost descoperit. Putea să fi doar folosit să decoreze un obiect mai mare sau putea să fi fost piciorul unui animal.
Aceste descoperiri puteau să emită o lumină asupra aceea ce este ascuns în spatele celui mai misterios site arheologic, spun arheologii.

Este prim adată când avem rămăşiţe ale templului de pe munte cu o dată precisă," a afirmat Reich, de la universitatea din Haifa, postului de ştiri National Geographic.

Descoperirea "cea mai sigură" indică prezenţa unei naţuini în templu din secolul al VIII- lea până în sec.al VII-lea, d.c.

"Dintr-un punct de vedre arheologic, aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru, a relatat Reich.

"Putem să spunem că aceasta a fost scrisă în Biblie-dar Biblia este text şi textele se popt schimba. Aceasta este o evidenţă fizică."

Săpături neterminate

Gideon Avni este directorul departamentului de săpături şi sondaj.

"Acesta este prima dată când am găsit artifactii care nu fuseseră tulburate de perioade anterioare, a spus Avni.

Dar el nu crede că aceasta va ajuta să localizeze primul templu de pe munte.

Arheologul Ehud Netzer de la Universitatea evreiască, cel care a descoperit mormântul împăratului Herold, a criticat aspru lucrarea de la templul de pe munte.

"Într-un asemenea loc special (the Waqf) ar fi trebuit să facem o săpătură organizată şi corespunzătoare. Dar aceasta a fost făcută cu buldozere şi instrumente mecanice, a afirmat Netzer.

"Săpătura de acest fel poate cauza distrugere."

The Temple Mount a fost teritoriu iordanian până la războiul din 1967, când Israel a cucerit Ierusalimul vechi. Israelul a lăsat conducerea internă unui component lui Waqf, în timp ce poliţia Israelului şi-a luat responsabilitatea pentru securitatea globală.

"Waqf coordonează lucrarea din templul de pe munte supervizată de poliţia Israelului şi IAA, a relatat Avni.

"Sunt tot felul de înţelegeri politice care conduc spre acest aranjament."

courtesy of http://news.nationalgeographic.com



A.P. Lopuhin - Istoria Biblica (Vol. 1) Vechiul Testament A.P. Lopuhin - Istoria Biblica (Vol. 1) Vechiul Testament topi

0 comments: