Friday, May 15, 2009

Inlocuitor la rugaciune


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 30 Martie 2009

De website-uri in care gasesti rugaciuni gata scrise si pe care tu le poti citi/intona, am mai auzit. De site-uri care iti confera elemente musicale pentru a induce o atmosfera de meditatie/rugaciune iar nu-s o noutate. De website-uri in care te poti ruga pentru probleme scrise de altii, nu-i nimc nou. Dar un website in care computerul e gata sa spuna o rugaciune in locul tau, chiar ca n-am mai stiut. Si totusi exista. Nu doar computere si rugaciuni ci oameni care apeleaza la asa ceva crezand ca rugaciunea le va fi ascultata.

De fapt ce e rugaciunea? Un talisman la care apelez cand am nevoie? O stare pe care trebuie mecanic s-o repet pentru a castiga favoruri divine? O convorbire cu Supranaturalul?

Sa pui computerul sa se roage pentru tine mi se pare cea mai trista gluma. Site-ul poti sa-l vezi AICI si daca ai nevoie te poti inscrie pe lista de abonati.

“Iti ofera satisfactia de a stii ca rugaciunile tale sunt spuse chiar daca te-ai sculat tarziu, sau esti pur si simplu prea ocupat” se spune pe site.

Rugaciunile acopera un spectru larg confesional; catolici, protestanti, evrei, musulmani, toti isi pot gasi inlocuitori la rugaciunea personala.

O diversitate confesionala impune si preturi variate, dar media un pret lunar pentru rugaciuni ajunge la $3.95.

Daca o sa punem robotii sa se roage pentru noi sa ne gandim ca va aparea si o biserica de roboti? O biserica de sisteme informatice…nu suntem departe atata vreme cat avem capul plin de informatii dar cand e vorba sa intram in “network” mai mult ne virusam decat ne vindecam.

Traim o viata plina de inlocuitori. Noi romani am avut cafea cu inlocuitori, apoi au aparut inlocuitori pentru zahar, pentru parinti, pentru tata, pentru mama; unii au inlocuitori pentru copii(se numesc pets) si se dezvolta din ce in ce mai multe comunitati care sa inlocuiasca biserica.

Pana la urma tot ceea ce se incearca in acest proces de inlaturare a crestinismului din sfera publica si privata este tot o tendinta de a inlocui o religie cu alta.

Bill Hybels scria la inceputul mileniului cartea “Too busy not to pray” ea a aparut si in romana. Poate fi un punct de plecare pentru a NU lasa computerul sa se roage in locul meu.

0 comments: