Friday, May 15, 2009

Evreii din Israel si crestinismul


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 09 Martie 2009

de Vio Pop

Un sondaj care a căutat să afle atitudinea israelienilor faţă de creştinism a dezvăluit o ruptură, aproape în toate chestiunile, între respondenţii religioşi şi cei seculari.

Recenta reabilitare de către Papă a episcopului tradiţionalist Richard Williamson, care a negat holocaustul, a stârnit un val de critici dure din partea organizaţiilor evreieşti din toată lumea. În acelaşi timp, un program de televiziune care îl batjocoreşte pe Hristos, difuzat recent de postul Channel 10 din Israel, a atras reacţii din partea creştinilor. Pe fondul acestor tensiuni, care totuşi au rădăcini de secole, Institutul de Studii Israeliene din Ierusalim a comandat un sondaj privind opinia publică referitoare la creştinism şi prezenţa creştinilor în Israel.

Sondajul a dezvăluit o abordare ambivalentă legată de aceste chestiuni. Majoritatea respondenţilor consideră că elevii ar trebui să înveţe la şcoală despre creştinism în general (dar nu şi despre Noul Testament) şi că libertatea religioasă ar trebui să fie garantată de către stat, cu precizarea că în acelaşi timp nu ar trebui permisă achiziţionarea de terenuri în Ierusalim de către cultele creştine.

La sondajul realizat de către Smith Institute au răspuns 500 de persoane, acestea alcătuind un eşantion reprezentativ pentru populaţia evreiască adultă din Israel.

Conform rezultatelor, 54% dintre evreii seculari consideră că religia creştină este mai apropiată de iudasim decât de islamism, în vreme ce doar 17% dintre evreii religioşi au dat acelaşi răspuns, 48% considerând că de fapt creştinii ar fi mai apropiaţi de musulmani. 43% dintre seculari au caracterizat atitudinea Bisericii Catolice faţă de iudaism şi evrei ca fiind una pozitivă, în vreme ce 65% dintre cei religioşi consideră această atitudine ca fiind una negativă. 60% dintre respondenţii ultra-religioşi au mai spus că se simt deranjaţi dacă văd o persoană care poartă un crucifix, în vreme ce 91% dintre seculari au afirmat că nu îi deranjează acest lucru. În legătură cu dreptul la practicarea liberă a religiei creştine în Israel, 71% dintre seculari au răspuns afirmativ, în vreme ce 68% dintre evreii religioşi au răspuns negativ.

Această discrepanţă între cele două categorii ia sfârşit atunci când vine vorba de permisiunea cultelor creştine de a cumpăra pământ în Ierusalim. 64% dintre evreii seculari şi 95% dintre cei religioşi consideră că statul ar trebui să împiedice acest lucru.

0 comments: