Friday, May 15, 2009

Vizita Papei in Israel sub semnul controverselor


Sursa articol/autori | Vox Vocis - Luni, 04 Mai 2009

Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim

Suveranul Pontif va ajunge saptamana viitoare in Tara Sfanta * Serviciile secrete israeliene se tem ca Benedict al VI-lea ar putea fi tinta unui atentat

Autoritatile israeliene sufera de stresul provocat de apro­piata vizita in Israel a Papei Benedict al XVI-lea. Singurii care jubileaza sunt ministrul Turismului Stas Misezhnikov si promotorii de turism: 100.000 de turisti din intreaga lume si-au rezervat prezenta pe traseul papal.

Pregatirile au inceput inca de acum un an, cand guvernul israelian s-a intrunit intr-o sedinta speciala consacrata vizitei papale. Serviciile israeliene de securitate interna (Shin Beth) nu sunt de acord ca Suveranul Pontif sa utilizeze papamobilul in timpul vizitei sale la Nazareth, temandu-se pentru securitatea sa.

Un buget de 80 de milioane de shekeli (20 milioane de dolari) a fost alocat lucrarilor de infra­structura (refacerea unor drumuri, restaurarea unor lacasuri sfinte, amenajarea spatiului din orasul Nazaret, unde Papa va rosti Missa. Suma nu cuprinde insa imensele cheltuieli de securitate a vizitei. Mobilizarea a 30.000 de politisti, graniceri si agenti ai serviciilor speciale si monito­rizarea fiecarei portiuni din traseul papal au fost determinate si de amenintarile privind asasi­narea Papei in cursul vizitei sale in Tara Sfanta. Responsabilii Mossad-ului si Shin-Bet nu exclud posibilitatea ca aceste amenintari sa emane din randurile unor cercuri extre­miste crestine, iudaice si islamice. Fiecare dintre aceste cercuri au motivele lor, religioase si politice, de a-i face rau Sfantu­lui Pontif. Numele codului secret conferit de serviciile speciale isra­eliene si ale Vaticanului actiunii de asigu­rare a vizitei este " Heilige Vater", (in germana "Tatal sfant"). Papa se va feri in vizita sa de orice implicare in conflictele politice si nationale din Orientul Mijlociu. El a declarat ca vine in Tara Sfanta ca "pelegrin, crestin, continuatorul lui Iisus pe pamant".

Polemicile in jurul lui Pius al XII-lea

Suveranul Pontif nu poate insa umbla prin Tara Sfanta ca un simplu si oarecare turist, seful Bisericii Catolice purtand cu sine solemnitatea si autoritatea Sfantului Scaun, pretu­tindeni unde se afla, cu osebire in Tara Sfanta. Intre Israel si Vatican au existat mereu stari conflictuale si nu intamplator abia in anul 1994 au fost stabilite relatii diplomatice. Preocuparile Vaticanului de a-l sanctifica pe Papa Pius al XII-lea nu sunt privite cu simpatie la Ierusalim, deoarece evreii din anii Holocaustului nu au fost aparati si protejati de Inaltul slujitor al Bisericii Catolice. Actualul Papa continua insa sa fie cel mai activ sustinator al sanctificarii lui Pius al XII-lea. Nu intamplator, evreii au avut fata de alegerea lui Benedict al XVI-lea o anume ingandurare. Neamtul Josef Ratzinger, 82 de ani, inainte de a urca pe Scaunul Papal, in adolescenta, a fost activ in "Hitler Jugend" si apoi soldat in Wehrmacht, armata germana. E adevarat, inca nu implinise varsta de 18 ani. El a declarat ca a fost silit sa imbrace haina militara si sa poarte arme, dar nu a tras niciodata cu ele.

Sa nu se ceara evreilor sa uite ca acest oaspete ilustru care poarta acum hlamida Papei, candva, purta uniforma armatei regimului nazist, vinovat de moartea a sase milioane de evrei, declara un supravietuitor al Holocaustului. In rabojul greselilor imputate lui Benedict al XVI-lea este inscrisa si reprimirea in randurile Bisericii Catolice a arhiepiscopului sud-american Richard Williamson, care neaga existenta Holocaustului.

Dupa un popas de trei zile in Iordania, Papa Benedict al VI-lea va sosi, la 11 mai, in Israel. Este cea mai grea si delicata vizita pe care ar putea-o face dincolo de granitele Vaticanului. Suveranul Pontif va vizita locurile sfinte crestine aflate in Israel si in teritoriile palestiniene, facand popasuri semnificative la Biserica Nativitatii din Betleem, unde s-a nascut Iisus, si la Nazaret, unde a trait Familia Sfanta, Iosif, Maria si fiul lor, Iisus. In aceasta ultima localitate Papa va rosti o Missa solemna.

0 comments: