Thursday, May 14, 2009

Comemorand victimele Holocaustului, autoritatile de la Chisinau au tinut sa evoce "crimele maresalului Antonescu" -


-- Vicepremierul moldovean, Victor Stepaniuk, promite "ajustarea" manualelor de istorie



Cu ocazia Zilei internationale a victimelor Holocaustului, comemorata luni la Chisinau, vicepremierul moldovean, Victor Stepaniuk, a tinut un discurs in care a cerut reeditarea manualelor de istorie pe motiv ca "au luat apararea criminalilor fascisti, cum a fost cazul maresalului roman, Ion Anonescu", relateaza RIA Novosti, consultata de Rompres. In timp ce Stepaniuk, adept al moldovenismului, isi propune sa rescrie istoria, specialistii ii recomanda sa-si rescrie propria teza de doctorat in istorie. Potrivit expertilor, lucrarea "Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana" este extrem de tendentioasa, concluziile nu sunt de natura stiintifica, iar recomandarile reprezinta de fapt niste lozinci politice.
Guvernul Republicii Moldova va edita noi manuale de istorie in care vor fi tratate cu o atentie mai mare problema Holocaustului si alte crime comise de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a afirmat, luni, vicepremierul moldovean, Victor Stepaniuk, cu ocazia Zilei internationale a victimelor Holocaustului, comemorata luni la Chisinau, in prezenta ambasadorului Rusiei in Republica Moldova, Valeri Kuzmin. "In manualele de istorie editate in anii '90 ai secolului trecut", a explicat Stepaniuk, "multi autori cunoscuti au luat apararea criminalilor fascisti, cum a fost cazul maresalului roman, Ion Antonescu, si au sustinut ca nu a fost nici un Holocaust pe teritoriul Romaniei, Republicii Moldova si Transnistriei. In opinia acestora, Antonescu a dus o politica de pace fata de evrei. Este o minciuna care poate fi usor dovedita cu ajutorul documentelor istorice din arhivele Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei", a declarat vicepremierul Stepaniuk, considerat de presa de la Chisinau unul din principalii ideologi ai Partidului Comunist, aflat la putere in stanga Prutului.
Potrivit demnitarului moldovean, numai pe teritoriul Republicii Moldova, "armata romana, sub comanda lui Antonescu, a ucis pana la 600.000 de evrei".
In ultima vreme, in Republica Moldova locul manualelor cu tenta xenofoba si care iau apararea criminalilor de razboi a fost luat de manuale de "compromis", a apreciat Stepaniuk, adaugand ca "aceste noi manuale de istorie necesita unele ajustari". "Ele trebuie sa contina mai multe date despre Holocaust, despre istoria minoritatilor nationale de pe teritoriul Republicii Moldova etc.", a mentionat oficialul moldovean.

Tinandu-i isonul, vicepremierului moldovean, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat la randul sau ca "datoria noastra este sa pastram amintirea tragediei generale a celui de-al doilea razboi mondial si sa nu admitem revizuirea istoriei de dragul intereselor geopolitice ale unor tari'.
Ceremoniile comemorative au fost organizate la Chisinau de Comitetul american evreiesc "Joint" si Consiliul general public al Centrului "KEDEM".
Expertii i-au cerut lui Stepaniuk sa-si rescrie teza de doctorat in istorie
Pe de alta parte, Victor Stepaniuk, un sustinator al conceptului de moldovenism, pe care l-a teoretizat in numeroase lucrari publicate, pare sa aiba probleme cu propria teza de doctorat in istorie, intitulata "Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana", relateaza in editia de marti publicatia "Timpul din Chisinau". Comisia de experti a Consiliului National pentru Acreditare si Atestare din Republica Moldova de pe langa guvern i-a recomandat lui Stepaniuk sa rescrie unele capitole din lucrare.
Potrivit ziarului citat, expertii sustin ca teza vicepremieruli moldovean este extrem de tendentioasa, concluziile nu sunt de natura stiintifica, iar recomandarile reprezinta de fapt niste lozinci politice. Conferentiarul universitar Gheorghe Postica, membru al comisiei amintite, a declarat, pentru publicatia "Timpul", ca "in lucrarea lui Victor Stepaniuc sunt incalcate reguli elementare ce tin de cercetarea stiintifica". "Orice autor are dreptul la opinie si, chiar daca lucrarea aceasta apara conceptia moldovenismului, autorul trebuie sa o construiasca in baza metodelor stiintifice", a subliniat expertul.
Alina OLTEANU

0 comments: