Friday, May 15, 2009

Papa a cerut Israelului sa recunoasca Palestina


Papa a cerut Israelului sa recunoasca Palestina Papa Benedict al XVI-lea, care a ajuns, luni, in Tel Aviv in cadrul unei vizite de cinci zile in Tara Sfanta, a cerut israelienilor si palestinienilor sa se impace. Concret, a cerut Israelului sa recunosca Palestina ca stat.

"Sunt pentru instituirea pacii intre Palestina si Israel, si sper ca cei responsabili vor gasi o cale astfel incat cele doua popoare sa poata trai in pace fiecare pe pamantul lui, in granite sigure si recunoscute la nivel international", a declarat, luni Suveranul Pontif, citat de Reuters.

Suveranul Pontif a adaugat ca a venit in Tara Sfanta, la fel cum au venit multi alti pelerini inaintea lui, sa se roage pentru pace in Israel si in lume.

Papa Benedict al XVI-lea viziteaza Israelul la noua ani de la vizita triumfala a lui Ioan Paul al II-lea in Tara Sfanta.

Pentru Papa Benedict al XVI-lea, acest pelerinaj in Tara Sfanta, care a inceput vineri, 8 mai, cu etapa Iordania, se va desfasura intr-un context de puternice tensiuni, bineinteles politice, dar si religioase in contextul in care sub pontificatul sau, relatiile cu evreii si musulmanii sunt intr-adevar crispate.

Dupa afacerea Williamson, in urma deciziei de a mentine rugaciunea pentru convertirea iudeilor, care face parte din slujba oficiata in latina in Vinerea Sfanta, dupa discursul de la Regensburg, Papa german nu-si poate permite nici cea mai mica miscare gresita.

De asemenea mai sunt si tensiunile generate de participarea Vaticanului la conferinta Durban II, un summit ...


Evrei, Crestini si Musulmani La Ierusalim - Breviar de Fapte Istorice Evrei, Crestini si Musulmani La Ierusalim - Breviar de Fapte Istorice Mesaros Anghel Vasile Breviar de fapte petrecute la Ierusalim: Convietuirea intre Evrei, Crestini si Musulmani incepand cu Perioada Romana pana la formarea statului Eretz Israel
Fiind evreu după mamă, creştin ortodox după botez, nu pot decât să citez pe istoricul Şhlomo Laiş privind destinul zbuciumat al poporului Evreu:
‘Ne vom mulţumi aici să accentuăm un singur fapt care ni se pare valabil pentru toate întrebările şi pentru altele, care apar în mintea noastră. Un răspuns obiectiv ce a rezistat tuturor timpurilor, care a fost enunţat cu mii de ani înainte de către un ne evreu. Răspunsul proorocului Bileam madianitul (Comentariu :Preot al templului din Madian, de la poalele muntelui Sinai, unde şi Moise s-a retras acum trei mii de ani, expiind crima de a fi ucis un satrap egiptean, ulterior elaborând aici ‘Sepher Bereshit’ – ‘Cartea Minunată’, primind mesajul lui Dumnezeu de a elibera poporul Evreu din Egipt şi de a îl conduce până la râul Iordan pentru a îl pune în posesia ‘Ţării Sfinte’) dat regelui Balak din Moab, când acesta l-a invitat să blesteme triburile semiţiei lui Israel, ieşite de curând din robia egipteană:
‘CĂCI E UN POPOR DE SINE STĂTĂTOR, FĂRĂ A ŢINE SOCOTEALĂ DE CELELALTE NAŢII’ (Numerii 23.9.)’
Aş adăuga doar: câteodată nici de proprii săi fii. Cele spuse de Bileam, într-adevăr a fost un formidabil instrument de conservare al tradiţiilor evreeşti: fiul ‘reântors’ este primit cu căldură şi respect. Cel ce nu se întoarce la filonul tradiţiei mozaice nici nu îi este pomenit numele. Acesta este miezul intoleranţei, şi în acelaşi timp al supravieţuirii comunităţilor evreeşti.
 Dincolo de această realitate am încercat să motivez o constatare. Cât de derizoriu este răspunsul omului la bunăvoinţa lui Dumnezeu. Sau mai concret :CUM REUŞESC SĂ DISTRUGĂ OAMENII CE LE ESTE TRANSMIS PRIN PROFEŢI.
În final, am o mică nelămurire : poporul Polonez este mândru de moştenirea morală şi spirituală creştină,adusă de Karol Wojtila – Papa Ioan Paul ; de ce nu ar fi poporul Evreu mândru de moştenirea genezei crştinismului adusă de Jehoshua ?!

0 comments: