Friday, May 15, 2009

Congresul Evreiesc Mondial a discutat cu Papa despre Radio-Maryja si Iran



Presedintele Congresului Evreiesc Mondial (CJM), Ron Lauder (foto), a denuntat, luni, "afirmatiile antisemite ale postului de radio catolic ultaconservator din Polonia, Radio-Maryja" si s-a aratat "ingrijorat" de Iran, in cadrul unei audieri la Papa Benedict al XVI-lea, informeaza AFP.


"Lauder a declarat ca afirmatiile antisemite ale preotului polonez Tadeusz Rydzyk, proprietarul postului de radio catolic ultraconservator Radio-Maryja, nu ar trebui sa mai fie tolerate", potrivit unui comunicat al CJM, publicat la incheierea intalnirii unei delegatii a CJM cu Papa Benedict al XVI-lea.

"El l-a invitat pe Suveranul Pontif sa demareze actiuni impotriva celor care, in cadrul Bisericii, vor sa distruga relatiile stranse si pozitive dintre crestini si evrei", potrivit comunicatului.

Preotul Tadeusz Rydzyk, directorul postului de radio, cunoscut pentru afirmatiile sale antisemite, a fost primit in august in audienta de Papa, obligand Vaticanul sa precizeze ca acest fapt "nu implica nicio schimbare a pozitiei binecunsocute a Sfantului Scaun cu privire la relatiile dintre catolici si evrei".

Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat angajamentul predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea, pentru o apropiere de iudaism, insa cei doi ani ai pontificatului sau au fost marcati de cateva probleme: ultima, la inceputul luni iulie, viza restabilirea slujbei vechi in limba latina, in care exista o rugaciune pentru convertirea evreilor.

Potrivit unui membru al delegatiei CJM primita de Benedict al XVI-lea, Papa si presedintele CJM au discutat si despre chestiunea iraniana. "Am vorbit despre Iran, iar Papa si Lauder si-au exprimat ingrijorarea", a declarat Maram Stern.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a lansat, vineri, o noua diatriba la adresa Israelului, afirmand ca "lupta va continua pana la eliberarea Palestinei".

"Am abordat si chestiunea antisemitismului si Sfantul Parinte si-a asumat angajamentul ca bisericile sa aiba o actiune de sensibilizare" mai importanta in privinta acestui fenomen", a adaugat Stern.

CJM a fost infiintat in anul 1936 pentru a favoriza unitatea evreilor in lume si lupta impotriva persecutiilor naziste, iar, in prezent, CJM reprezinta comunitatile evreiesti din peste 80 de tari.

0 comments: