Wednesday, May 27, 2009

Scandal cu securisti in comunitatea evreiasca din Romania

- Conducerea Comunitatii in deruta: va demisiona, in sfarsit, fostul colonel DSS Iulian Sorin din fruntea Federatiei? * Actualul presedinte al FCER l-a racolat, prin constrangere, pe poetul Stefan Augustin Doinas
Cine pune reflectorul asupra activitatii conducerii Comunitatii evreiesti din Romania il va gasi in varf, in ultimii 40 de ani, pe acelasi vesnic secretar general: Iulian Sorin. A supravietuit lui Gheorghiu-Dej, lui Ceausescu, lui Iliescu, Constantinescu si domneste si sub Traian Basescu. O asemenea longevitate politica, unica in istoria institutiilor publice din Romania, da de gandit. E oare atat de indispensabil vietii evreiesti si autoritatilor romanesti acest fost colonel de Securitate, ca nu i s-a gasit, pana acum, un inlocuitor? Nu-i chiar asa.
Un responsabil din consiliul directorial al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania mi-a declarat ca Iulian Sorin e de neclintit pentru ca a concentrat in mainile sale intreaga putere administrativa si financiara a institutiei. Pur si simplu domneste prin teroare, nu mai e teroarea totalitarismului comunist, ci de o alta natura, aceea ca toata lumea din Comunitate depinde de Iulian Sorin, de hachitele sale, de lefurile pe care le imparte, de micile sau marile avantaje pe care le ofera apropiatilor. Altfel, Iulian Sorin pare un om blajin, la cei aproape 80 de ani ai sai vorbeste tot timpul ca a sosit vremea sa se retraga, ca-l asteapta copiii si nepotii, dar in fapt, se agata cu disperare de putere si amana cu viclenie tot timpul data alegerilor pentru ocuparea fotoliului de presedinte al Comunitatii, ramas vacant dupa moartea inteleptului Nicolae Cajal.
Comunitatea in deriva, fara conducator
Am mai scris in ZIUA despre candidatii posibili la presedintia Comunitatii. Am amintit numele acad. Solomon Marcus, deputatul Carol Veiner, bancherul Benes Avital, senatorul Radu F. Alexandru, prof. Andrei Oisteanu, regizorul Harry Eliad, dr. Irina Cajal, dr. Alexandru Elias, ing. Osy Lazar, filozoful Sorin Vieru, nu duce lipsa mica comunitate evreiasca din Romania de personalitati care ar onora cu numele lor functia. Iulian Sorin afirma ca lista candidatilor e deschisa. Benes Avital, fostul conducator al uneia dintre cele mai puternice banci israeliene, astazi presedintele Bancii Eurombank, a avut naivitatea sa creada in aceasta deschidere. A vrut sa candideze. Imi spunea ca situatia economico-administrativa a Comunitatii nu e buna. Cimitirele evreiesti nu sunt ingrijite, asistenta batranilor lasa de dorit, posibilitatile financiare nu sunt exploatate profitabil. Vom discuta poate altadata cum ar fi mai bine: un "presedinte-manager" sau un "presedinte-emblematic"? Cand a cerut sa consulte Statutul Comunitatii, Benes Avital a fost stupefiat sa afle ca nu exista asa ceva si, a renuntat bineinteles la ideea de a mai candida la presedintia Comunitatii.
O ultima rocada iritanta, efectuata de Sorin Iulian nu de mult, a fost instalarea sa ca presedinte ad-interim a Comunitatii, in timp ce alegerile au fost din nou amanate, pentru la toamna. De voie, de nevoie, cu trecutul securisto-comunist al lui Iulian Sorin poate ca s-au impacat unii, ceea ce i se reproseaza acum este totala lipsa de transparenta a politicii sale financiare. Conducerea unei comunitati, care administreaza averi si primeste ajutoare de la "Joint"-ul american si uneori si din alte surse evreiesti, trebuie sa fie dispusa sa raspunda la intrebari, sa fie transparenta. Altfel, incep sa colcaie banuielile si neincrederea. Un conducator al Federatiei mi-a spus ca nimeni nu cunoaste cuantumul salariilor unor varfuri ale Comunitatii si in primul rand cat si-a acordat siesi insusi noul presedinte ad-interim. Circula vorbe despre sume exorbitante.
Sorin l-a racolat prin forta pe Doinas
Pe culoarele Federatiei Comunitatilor Evreilor din strada Sf. Vineri se discuta despre aceasta stare anormala ca un fost colonel de Securitate, chiar daca e evreu, continua sa conduca destinele comunitatii evreiesti din Romania. "Pentru simpla prezumtie ca ar fi turnat-o pe Doina Cornea, scriitorul Eugen Uricaru a avut o reactie nobila si a demisionat de la presedintia Uniunii Scriitorilor", mi-a spus un responsabil. "Iar acest fost colonel securist care l-a racolat, in inchisoare, pe delicatul poet Stefan Augustin Doinas, continua de 40 de ani sa ne stea pe cap." "Exista documente?", l-am intrebat. "Exista in Arhivele Securitatii un document care probeaza ca maiorul Iulian Sorin l-a silit pe Stefan Augustin Doinas sa semneze colaborarea cu organele Securitatii." "Ar putea sa fie un alt Iulian Sorin. S-a facut identificarea?" "Horia Roman Patapievici mi-a propus sa cer in scris identificarea, dar mi s-a facut scarba si am renuntat. Raul a fost facut, si viata poetului, ciuntita. Astia care au lucrat in serviciile represive ne-au mutilat pe toti".
Din DSS in dreapta lui Moses Rosen
Se pune totusi intrebarea: cum a reusit Iulian Sorin sa activeze atata vreme, in varful vietii publice romanesti, chiar si dupa caderea lui Ceausescu? In genere, "curatirea" a fost generala. Pe fostii colonei ii gasesti astazi activi in afaceri, o minima stare de moralitate i-a silit sa renunte la posturi publice. Numai Iulian Sorin a continuat sa stea in lumina reflectoarelor publice, crezandu-se probabil imun datorita originii sale etnice. Nici biografia sa securista nu-l incrimina in mod deosebit. Dupa absolvirea scolii de ofiteri politici, Iulian Sorin lucreaza o perioada "pe teren" in structurile secrete ale Departamentului Securitatii Statului (DSS), urcand treapta cu treapta, si din grad in grad, ierarhia. Securitatea-mama a avut grija sa recompenseze ardoarea securista a lui Iulian Sorin si-l instaleaza comisar-politic la Clubul sportiv "Dinamo", si apoi sef al Serviciului de Invatamant din Directia de Cadre a Ministerului de Interne. Cand politica de cadre nationala a Partidului a intrat in functiune, Iulian Sorin dezbraca uniforma securista, dar cineva are grija sa-l numeasca director la Ministerul Cultelor.
Multi ani a vegheat la linistea in sectorul institutiilor religioase ale tarii, pana ce tot cineva, stim noi cine, a decis sa-l implementeze in centrul nervos al vietii evreiesti, mana dreapta a rabinului-sef Moses Rosen. Cunostea rabinul trecutul securist al lui Iulian Sorin? Stia prea bine, dar mai stia si cine l-a trimis. Rabinul-sef era un tip genial in a se folosi de toate oportunitatile pentru binele comunitatii sale. Candva l-am intervievat dupa ce presa romana din Israel l-a acuzat ca ar fi si el colonel de securitate. Mi-a spus: "As fi colaborat si cu Diavolul daca mi-ar fi aprobat inca ceva sute de aprobari de plecare in Israel. Sa ma judece, cand voi ajunge acolo, Dumnezeu"! Rabinul-sef a colaborat mult si intens cu Iulian Sorin, mai ales in denigrarea si izolarea fostului sef-rabin al evreimii rommane in anii Holocaustului, Alexandru Safran. Inca si astazi, Iulian Sorin continua sa cultive cultul gretos al personalitatii lui Moses Rosen, refuzand sa recunoasca statura exceptionala a lui Safran. Sa nu uitam ca acesta a trebuit sa fuga din tara in urma cabalei rabino-comuniste tesute de Moses Rosen. Sub conducerea academicianului Nicolae Cajal, fostul ofiter DSS a reusit sa puna mana pe toata administratia si birocratia financiara a Comunitatii.
"Securitatea si evreii" sub lupa Istoriei
Pe Iulian Sorin l-am cunoscut ceva mai bine abia atunci cand elaboram lucrarea mea "Securitatea si Evreii". L-am vizitat la Comunitate, nu-i cadea bine intentia mea de a scrie si despre Iulian Sorin-colonelul de securitate. I-am relatat intalnirea pe care am avut-o cu fostul general Mihai Caraman, unul din sefii serviciilor secrete in anii lui Ceausescu si, apoi, in anii post-revolutionari. Generalul m-a intrebat daca voi scrie adevarul, adica despre navala comunistilor evrei, imediat dupa 23 August 1944, in structurile Partidului si in organigramele serviciilor represive. In mod special m-a intrebat daca voi scrie si despre Iulian Sorin. Am scris, blajin. Am crezut in spusele lui Iulian Sorin ca vrea sa se retraga. Mi-am zis: "sa se retraga, in senectute, uitat pentru cele rele, laudat pentru cele bune pe care le-a facut." Dar iata, nici in 2005 Iulian Sorin nu vrea sa plece acasa. Ca evreu consider ca acest evreu trebuie sa se retraga!
(n.r. - ZIUA va acorda dreptul la replica numai persoanelor mentionate in acest text)
Tesu SOLOMOVICI

0 comments: