Thursday, May 14, 2009

Evreii inca nu-l percep cu claritate pe "Rottweilerul lui Dumnezeu"


de Tesu Solomovici Ziua
Marţi, 26 aprilie 2005, 0:00





Evreii recepteaza cu atentie mesajele lui Benedict al XVI-lea, ca va continua dialogul cu iudaismul si va promova in continuare politica lui Ioan Paul al II-lea de reconciliere crestino-iudaica si de imbunatatire a relatiilor diplomatice dintre Vatican si statul Israel. Ierusalimul spera ca asa va fi.

Moshe Katzav, presedintele Israelului, a declarat: "Sunt incredintat ca noul Papa va inainta pe drumul deschis de Ioan Paul al II-lea de impacare religioasa si de apropiere a inimilor". Iar Itzhac Herzog, ministrul Constructiilor, nepotul fostului rabin-sef al Romei, a spus: "Timpul va arata daca Papa Benedict al XVI-lea va continua dialogul benefic cu evreii inceput de Ioan Paul al II-lea".

Noul Papa nici n-a intrat bine in odajdiile sfinte ca din apropierea sa s-au si facut auzite vorbe: dialogul cu evreii nu se afla in fruntea preocuparilor sale. Mass-media israeliene subliniaza ca Joseph Ratzinger, noul Papa, este primul german ales Suveran Pontif dupa 500 de ani.

Ultimul Papa de origine germana, Adrian al VI-lea, a fost ales in urma cu jumatate de mileniu, si a stat pe scaunul pontifical doar 22 de luni. Germania, desi este o tara cu 28 de milioane de catolici, nu s-a straduit de-a lungul secolelor sa promoveze un Papa de origine germana. Nici responsabilii Vaticanului nu au dorit-o.

Vaticanul nu a iertat si nu a uitat niciodata faptul ca in sanul crestinismului german s-a produs in secolul al XVI-lea cea mai serioasa schisma religioasa: aparitia Bisericii Protestante a lui Martin Luther. Un Papa de origine germana ar fi periclitat poate echilibrul atat de sensibil dintre catolicii germani si protestantii germani.

Cei 115 cardinali din 52 de tari care l-au votat pe Ratzinger nu au mai vrut sa tina seama de conflictul catolico-protestant intern german. Mai mult, au facut abstractie ca in tinerete Joseph Ratzinger a facut parte din "Hitlerjugend", organizatia tineretului german afiliata Partidului Nazist, si a fost, ulterior, soldat in Armata nazista.

La varsta de 16 ani, Ratzinger a fost incorporat intr-o unitate de artilerie antiaeriana, care apara intreprinderea BMW de la periferia orasului München. Ar fi trebuit sa faca parte din unitatile asasine S.S., dar comandantii au aflat ca Ratzinger doreste sa devina preot. Ulterior a fost detasat la o unitate de tancuri.

"Alegerea cea mai rea pentru poporul evreu"

Teolog conservator, foarte atasat credintei, noul Papa este cunoscut ca un prelat care se impotriveste tuturor reformelor liberale in sanul Bisericii Catolice. Nu Intamplator i se spunea "Cardinalul blindat" si "Rottweilerul lui Dumnezeu".

Dar lumea evreiasca nu este ingrijorata pentru ca Papa Benedict nu e de acord cu divorturile, sau ca este impotriva casatoriei preotilor catolici. Altceva ii ingrijoreaza pe evrei: ei nu stiu cum se va manifesta, practic si teologic, noul Papa fata de iudaism si de Israel.

La Roma, pe ulitele inguste ale anticului ghetou, ca si in cartierele religioase ale Ierusalimului, in Brooklyn sau la Paris, evreii care sarbatoresc In aceste zile Pastele, discuta despre noul Papa.

Iosi Bar, corespondentul cotidianului ebraic "Iediot Aharonot" la Roma, l-a auzit pe un evreu italian spunand: "Sper ca Benedict nu va inchide din nou, cu porti de fier, ghetoul evreiesc, asa cum a facut Papa Paul al IV-lea, in anul 1555. Evreii din Roma ar fi preferat un alt Papa". Un alt evreu i-a spus ziaristului: "Ratzinger este alegerea cea mai rea pentru poporul evreu".

La Ierusalim, un supravietuitor al Holocaustului mi-a declarat: "Nu-mi iese din cap ca noul Papa e un neamt. Toata familia mea a fost asasinata in anii Holocaustului de nemti. L-am vazut intr-o fotografie pe Ratzinger in uniforma Armatei germane. Toate amintirile ingrozitoare mi-au revenit."

In Israel nu s-a uitat nici declaratia facuta de actualul Papa in urma cu cativa ani: "Salvarea umanitatii se va face numai prin intermediul Bisericii Catolice". Daca Benedict al XVI-lea va privi celelalte religii de pe o pozitie superioara, acest lucru nu va fi benefic intelegerii inter-religioase.

0 comments: