Thursday, May 14, 2009

Lupta cu statuile



Aceasta saptamina a marcat un eveniment trist, care demonstreaza dincolo de orice putinta de tagada sistemul concertat de actiune pentru culpabilizarea infinita poporului roman si a Europei in general pentru vina istorica de a se fi manifestat antisemit la un moment dat. Dupa ce a murit de suparare fiindca pentru inventia sa, insulina, a primit premiul Nobel... un grup de medici canadieni, marele savant roman Nicolae Paulescu este persecutat, la aproape trei sferturi de secol de la moarte, pentru pozitiile sale presupus antisemite.
Dar care sa fi fost aceste pozitii? Cautind prin carti prafuite, am aflat ca una dintre intrebarile lui Paulescu i-a deranjat atit de tare pe evrei, incit nu inceteaza sa se razbune la aproape 100 de ani de la "Scrisoarea catre evrei". Iata ce scria ilustrul savant roman: Un scriitor al vostru evreu, Bernard Lazare, spune in cartea sa «Antisemitismul» aparuta la Paris in 1894: "Pretutindeni unde jidovii s-﷓au stabilit, s﷓a dezvoltat antisemitismul". Cauzele generale ale antisemitismului trebuie sa se afle deci in insusi Israel, iar nu in cei ce il combat.
Analizata la rece, aceasta concluzie este chiar schioapa, ea avind nevoie de mult mai multe argumente. Din moment ce a trait insa aproape un secol in mentalul colectiv evreiesc, se pare ca a atins o coarda sensibila. Daca la aceasta pozitie adaugam si faptul ca discursurile antisemite aveau la inceputul secolului XX un scop politic major, dar nescris, si anume garantarea sau nu a dreptului la vot al evreilor, fiind nu un plan de Holocaust ci doar un calcul politic oarecare, avem imaginea exacta a nedreptatii care i se face lui Nicolae Paulescu.
Lasindu-l pe Paulescu sa-si doarma linistit somnul celebritatii obiective, ne putem indrepta atentia catre Frederick Banting, conducatorul colectivului stiintific canadian care a luat premiul Nobel in 1924 pentru "descoperirea insulinei". Desi a fost un medic prodigios, un savant adevarat, care nu a furat inventia romanului, ci pur si simplu a facut descoperirea independent de el, si Banting poate fi desfiintat daca privim istoria in afara logicii care a dominat timpul in care a trait fiecare personalitate.
Se stie ca Banting a fost sef de spital si chiar cavaler al Imperiului britanic. Ei bine, la inceputul secolului, in spitalele britanice, deci si in Canada, se practica segregatia rasiala intre pacienti. Daca vrem sa aplicam lui Banting aceeasi logica, putem spune ca si el a fost rasist, de vreme ce nu a protestat in mod public impotriva discriminarii cetatenilor de culoare. Ar fi insa o prostie sa gindim in acest fel.
Ramine desigur gustul amar al masurilor diferite care se aplica, ramine imposibilitatea de a intelege inversunarea cu care, in pofida protestelor evreilor romani, sint atacate sistematic personalitati care au marcat istoria Romaniei si, mai ales, ramine intrebarea fundamentala: de ce ni se intimpla toate astea?
E greu de inchipuit ce se va petrece in continuare. Cu putin noroc, in 2007 vom deveni membri ai Uniunii Europene, deci, teoretic, decizii de tipul celei franceze, care a interzis dezvelirea bustului inventatorului insulinei, se vor aplica si la noi. Ce-o sa ne facem atunci daca evreii isi vor aduce aminte de scrierile lui Vasile Conta, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Mihai Eminescu, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Costache Negri, A.D. Xenopol, Vasile Parvan, Nicolae Iorga, Octavian Goga si atitia altii? Ii scoatem oare pe toti din manuale, le darimam statuile!? Sau poate ca o sa punem la punct farmacii corecte din punct de vedere politic, cu medicamente inventate de savanti filosemiti, de savanti antisemiti, de savanti comunisti...
Nu pot incheia decit cu un citat din Mihai Eminescu, extrem de actual chiar si astazi: "De cite ori se discuta cestiunea israelita, scriitorul roman are teama de a vedea vorbele sale interpretindu﷓se ca ura de rasa, ca prejuditiu national ori religios".
Nimic nu e nou sub soare. Ba da! Pe vremea lui Eminescu nu riscai puscaria... Dan N. Dobos

0 comments: