Wednesday, May 13, 2009

"Solutia finala" (1942-1945)


Prof. Zvi Bachrach

Pentru acelasi eveniment, in istoriografie au fost utilizati numerosi termeni: "Solutie finala" (Endlosung), Shoah, Holocaust, Genocid.
Se pune intrebarea care dintre termeni ar fi cel mai potrivit?
· "Solutia finala" e foarte raspandit in istoriografia engleza. Dar este nepotrivit pentru ca a fost lansat de nazisti (Goring si Heidrich) si pentru ca victimele nu stiau ce le asteapta.
· "Shoah" vine din Biblie (Isaia 10.3), dar nu e foarte potrivit pentru ca se traduce cu "catastrofa", iar catastrofe pot fi si cutremurele sau inundatiile. Termenul nu indica un context istoric modern. El a intrat in circulatie mai ales dupa realizarea filmului documentar de 9 ore, cu acelasi nume, de catre Carl Landsberg.
· "Holocaust" se potriveste cel mai bine. El vine din greaca- "holocauston", apare si in Biblie (Samuel 7.9) si defineste un sacrificiu cu ardere completa in cinstea lui Dumnezeu. Ce-i drept se sacrificau animale nu oameni, iar sacrificiile se faceau din dragoste nu din ura!! Arderea totala ar dezvalui de fapt dorinta de nimicire totala a evreilor.
Istoricul german contemporan Eberhard Jackel a scris despre Hitler si a sa "Weltanschaung"(Perspectiva asupra lumii) propunand sintagma "Der Mord an den Juden" ("Moarte evreilor") pentru ca dezvaluie motivatia criminala a actiunii. Termenul trebuie sa se limiteze strict la evrei nu si la celelalte categorii persecutate.

De ce a fost Holocaustul un fenomen unic?
· Niciodata un popor nu a fost condamnat la moarte pentru simplul fapt de a se fi nascut, ("Untermensch"), chiar si tiganii erau omorati pentru ca erau 'asozial'.
In 1942 la Conferinta de la Wansee au participat 16 personalitati naziste, dintre care 8 erau absolventi de universitate, cu un statut social inalt-"semizei" in ierarhia nazista. Eichmann si Heidrich au intocmit o lista care viza 11 milioane de evrei pe tari si s-a stabilit cum sa se procedeze. Figurau si tari care inca nu fusesera ocupate de nazisti: Anglia, Spania, o parte din Franta. Fiecare evreu era prezentat ca fiind o tinta la care se va ajunge la momentul potrivit, dupa ce vor cuceri lumea.
Unicitatea Holocaustului nu minimalizeaza tragedia celorlalti: tigani, homosexuali, etc. Unicitatea Holocaustului este azi un adevar care se incearca a fi pus deoparte.

Profesorul isi aminteste: Avea 17 ani, era in lagar si a fost palmuit de un Sturmbahnfuhrer care l-a intrebat daca stie ce este acolo. Era atat de ingrozit incat nu a putu scoate nici un sunet. Si atunci l-a mai lovit odata si i-a spus:"Weil du als dreckiger Jude


Evreii din Basarabia şi Bucovina deportaţi în Transnistria.

gebohren bist!"

Rudolf Hoss, comandantul lagarului Auschwitz a fost inchis, apoi judecat si condamnat la spanzuratoare. In timpul procesului, un psiholog a discutat cu el:
-Dr. Gilbert: Crezi ca meritau evreii sa fie ucisi?
-Hoss (tipand): Nu intelegi lumea noastra! (SS)-atunci nu stiam decat ca un evreu este ceva rau! Auzeam asta de dimineata pana seara!
Aceleasi justificari le-a folosit si Eichmann la procesul sau!

Referitor la omorarea evreilor nu exista nici un ordin scris al lui Hitler. In iunie 1941, inainte de declansarea razboiului impotriva URSS, s-a emis "Der Komisar Befehl" prin care toti comisarii poporului, tiganii, si evreii din URSS-ul ocupat, trenuiau impuscati pe loc. Au existat documente secrete referitoare la aceasta problema dar nu s-a gasit nimic semnat de Hitler. S-au gasit documente, corespondenta si jurnale apartinand lui Gobels, Eichmann, Heidrich in care-l citeaza pe Hitler cu ordinele pe care li le dadea.

Cand s-au construit camerele de gazare de la Auschwitz si Treblinka, peste 1 milion de evrei fusesera deja omorati. Nazistii au construit camerele de gazare pentru ca nu mai reuseau sa-i impuste! Iar ideea nu a venit de sus ci de la un ofiter din teren, ca o solutie tehnica.

Cruzimea nazistilor fusese deja dovedita de "Einsatzgruppen" Trupe de asalt, formate din numerosi oameni cu educatie. Existau 4 grupuri-A, B, C, D -fiecare cu cate 500-1000 membri, repartizati in sectoare. Pana in 1941 ei impuscasera deja 1 milion de evrei. Cum au putut ofiterii, tati la randul lor, sa omoare copii? Se pune intrebarea cum de nu au reactionat evreii atunci? Nu exista un raspuns unic la aceste intrebari.
"Dezumanizarea" se refera atat la nazisti si colaboratorii lor, cat si la victime.
Primo Levi, fost detinut la Auschwitz, chimist, a scris mai multe carti care au socat opinia publica; s-a sinucis. Cartile sale ofera o perspectiva despre ce inseamna sa traiesti sub regimul nazist, la inceputurile sale; lipsuri de tot felul, dar mai ales foamea, spaima pana cand nu se mai poate rezista. Nu a existat rezistenta pentru ca evreii au fost anihilati fizic. La revolta din ghetoul Varsoviei, au stiut de la inceput ca vor muri si au luptat cu curajul disperarii.
Pana prin 1961, elevii israelieni, cu perspectiva militarizarii si a rezistente antiarabe, nu puteau intelege cum de nu a existat nici o opozitie. La procesul lui Eichmann s-au lamurit cum de nu a existat nici o opozitei: pe de o parte evreii nu stiau ce se intampla, pe de alta, nu aveau putere de a rezista. Din rapoartele Eisatzgruppen, cu nume si loc de executie, s-a constata ca pana in 1941 fusesera impuscati 1.200.000 evrei.
La 20 ianuarie 1942, la Wansee, s-a hotarat doar eficientizarea omorurilor.

Diferenta intre ghetouri si lagare de exterminare:
Ghetourile: 90% se gaseau in Polonia si apoi in Rusia ocupata. La Theresienstadt, Cehoslovacia exista o fortareata uriasa pentru evrei, unde batranii erau privilegiati, fiind lasati sa moara de foame, cum de fapt se murea in toate ghetourile.
In sept. 1939 Heidrich a hotarat ca ghetourile sa fie conduse de Judenrat-Consilii evreiesti, care reuneau liderii comunitatii evreiesti; astfel s-a nascut o noua dilema-aceea de a fi considerat criminal chiar de catre ai tai! Adam Czerniakov, in Varsovia, s-a sinuci atunci cand a fost pus sa completeze inca o lista cu 6000 de evrei ce trebuiau predati nazistilor. Posibilitatea de a te comporta ca "om" era redusa datorita privatiunilor.

In lagarele mortii-Auschwitz, Treblinka, Maidanek nu exista autoadministratie, iar lupta pentru supravietuire nu mai tinea cont de nimic. Elie Wiesel spunea: "Unde este Dumnezeu? Dumnezeu este intr-o coaja de paine!"

Ideile, educatia, religia nu mai puteau ajuta cu nimic in lupta pentru supravietuire!

Note de curs, Yad Vashem, Ierusalim, mai 2000

0 comments: