Wednesday, May 13, 2009

Auschwitz-Fabrica mortii


Prof. Gideon Greif

Cum a putut exista asa ceva? Un loc unde au murit 1.100.000-1.300.000 evrei, 20.000 rusi si 20-30.000 tigani.

Fabrica mortii a functionat la Auschwitz 2-Birkenau in baracile I-III si crematoriile II-V (K II-IV) unde s-a aplicat "Solutia finala".
Initial nazistii erau destul de ineficienti: evreii se dezbracau in baraci de lemn, apoi trebuiau sa alerge la camerele de gazare, apoi se ridica problema transportului cadavrelor. Treptat s-au eficientizat prin aparitia K II-IV, care in august 1944 lucrau cate 24 ore/zi, in transe ce durau cate 3 trei ore, avand posibilitatea sa omoare cate 2500-2800 oamnei deodata.
Etapele executiei erau:
1. Dezbracarea intr-un coridor lung de 30m si cu inaltimea de 1,5m. Dezbracarea totala era menita sa-i umileasca si sa-i faca sa se simta vulnerabili. Apoi erau intampinati de un grup de Sonderkomando- format din prizonieri evrei.
2. Intrau la subsol in camerele de gazare, unde se asteptau la dezinfectie. Dupa ce se dadea drumul la Zyclon B se pare ca dura 6-8 minute pana mureau, rastimp in care se luptau pentru a supravietui. In acest timp, Sonderkommando (echipe formate tot din prizonieri evrei, care erau schimbate la cateva luni) sortau hainele , urmand a fi trimise in Germania. Hainele, cele bune, erau furate de SS, celelate erau duse in Germania in transporturi uriase si date in ordinea starii lor oamenilor partidului sau vandute.
3. La 30 minute dupa gazare, alt Sonderkommando ducea cadavrele la lift, si apoi la crematorii. Aici erau deposedate de dintii de aur si ultimele bijuterii.
4. Cadavrele erau introduse cate 3 in crematorii si incinerate timp de 45 minute. Oasele care nu se carbonizau erau zdrobite cu maiul de alt Sonderkommando.
Apoi cenusa era aruncata in raurile din jur.
Crematoriile au fost construite de Bauabteilung (Departamentul de constructii) de la Auschwitz dar si de firme germane din afara lagarului.
Pentru SS-isti era profitabil sa lucreze aici pentru ca se puteau imbogati rapid. 40% din "venituri" erau furate inainte de a fi trimise in Germania.

S-a pus si problema celor din Sonderkommando; cum au putut sa supravietuiasca si sa-si priveasca copiii in ochi? Multi au trait incercand sa uite dar fara a ierta!
La vremea respectiva oamenii au reactionat diferit: unii, mai religiosi, voiau sa se documenteze si scriau jurnale acunse sub podele, ca sa ramana marturie. Altii au fost activi, au incercat sa se inarmeze si sa organizeze revolte. Astfel, duminica, 7 octombrie 1944 s-a declansat singura revolta de la Auschwitz, fara sanse de reusita, care a facut 450 de victime dar revoltatii au reusit sa strice crematoriul IV. Hotararea nazistilor era de a-i ucide pe toti membrii Sonderkommando ca sa nu ramana martori, dar in mod paradoxal un grup de 25-28 oameni au reusit sa plece in ianuarie 1945, au ajuns in SUA, apoi in Israel
Cand a eliberat lagarul, Armata Rosie a gasit 6-7000 prizonieri, in stare foarte proasta, dintre care cateva sute au reusit sa plece pe picioarele lor.

1. Ce se stie despre dr. Mengele?
A fugit in America de Sud si nu s-a mai stiut nimic despre el.

2. Cati nemti stiau despre Auschwitz?
Oficial era un foarte mare secret. Dar ca orice secret nu era chiar absolut. Auschwitz ezistase acolo si inainte de razboi, dar atunci cand s-a construit Birkenau, satele din imprejurimi au fost daramate si oamenii alungati.
In plus la Auschwitz 3 prizonierii, desori lasati sa moara de foame munceau pentru marile concerne germane: I.G. Farbenindustrie, Siemens, Krupp

0 comments: