Wednesday, May 13, 2009

Evreii in antichitate

Prof. Daniel Shaw


Ce este un evreu?
Raspunsurile la aceasta intrebare pot fi multiple si interpretabile, in functie de perioada istorica avuta in vedere.
Astfel, pentru definirea evreului se pot utiliza urmatoarele criterii:
· religios, desi se poate accede la iudaism si prin convertire.
· Nationalitatea- apartenenta, prin nastere la poporul evreu
· Teritorial

In antichitate, grecii ii numeau "Iudaios" iar romanii "Iudaeus", ambii termeni avind conotatii teritoriale ("locuitori ai Iudeei"). Era vremea cind evreii aveau stat si nu aveau diaspora.

In perioada Primului Templu (1000-586 i. Hr.) Locuitorii Tarii lui Israel au scris Biblia si Tora.
In 586 i.Hr. asiro babilonienii au distrus Templul, populatia a fost supusa iar cele 10 triburi ale lui Israel au disparut, fiind probabil integrate de populatiile in mijlocul carora au fost exilati. In perioada cat au trait in Mesopotamia, evreii au realizat Talmudul.

Cucerirea asiro babilonienilor de catre persi a marcat inceputul perioadei persane (530-332 i.Hr). In acea epoca evreii nu mai aveau stat propriu si se autodefineau prin nastere.. Biblia vorbeste despre evrei care s-au casatorit cu localnice "poluand originea sfanta". S-au facut diferentieri intre evreii care s-au amestecat cu localnici si cei apartinid "comunitatii in exil" si au pastrat originea curata. S-a introdus un certificat de origine care urca pina la a 15-a generatie.

Intre 332 i.Hr-63 se incadreaza perioada elenistica in decursul careia, evreii, in lipsa unui stat propriu s-au autodefinit prin cultura, in contextul luptei dintre iudaism si elenism. Evidentele manifestarilor antisemite sunt reduse in aceasta perioada, fiin legate de statutul de stapani al grecilor.

In perioada romana (63-sec. VII), aspiratiile de universalitate ale Romei au intrat in conflict cu principiile iudaismului. Acum apare antisemitismul deoarece:
· Evreii nu mai aveau stat, fiind parte a Imperiului Roman
· Evreii continuau conflictul cu grecii si romanii pentru suprematie culturala. Ei au inceput sa practice prozelitismul (atragerea la iudaism a celorlalti). Impunerea propriului adevar a declansat reactii ale autoritatilor.Astfel aparitia unor comunitati de prozeliti in Asia Minor a nascut teama, antipatie si a declansat masuri represive.
In perioada elenistica grecii avusesera statut de stapini, iar evreii fusesera subordonati. In epoca romana, atat grecii cat si evreii erau subordonati romanilor. Deseori in centrele elenistice ale lumii romane s-au ivit neintelegeri intre greci si evrei, pe care romanii au fost solicitati sa le solutioneze. Considerand ca evreii erau favorizati, grecii si-au manifestat nemultumirea; in 38 d. Hr. la Alexandria s-a desfasurat primul pogrom. In 115-117 rebeliunea declansata de evrei aparent impotriva romanilor, a fost de fapt o forma de manifestare a conflictelor dintre acestia si greci in Rasaritul Imperiului.
Datorita politicii lor de prozelitism, evreii au intrat in conflict si cu romanii.
Masurile indreptate impotriva evreilor au inceput a fi luate de administratia romana dupa rebeliunea din 70. Dupa infrangerea acesteia s-a instituit "tax iudaicus", taxa ce se aplica tuturor celor de alta credinta. In perioada raspandirii crestinismului, evreii au fost insa principalii beneficiari de pe urma persecutiilor anticrestine. Nimic nu dovedeste insa ca romanii aveau ceva impotriva evreilor in mod curent.
Se poate concluziona ca antisemitismul isi are radacinile in dorinta evreilor de a-si pastra fiinta in absenta unui stat, precum si in prozelitismul practicat. Acesta viza doua aspecte;
· Pe vremea existentei statului evreu, aparteneta la religia iudaica era o conditie pentru ca cineva sa se stabileasca in stat
· In lipsa statului, iudaismul ii individualiza.
Cert este ca iudaismul s-a raspindit in lumea romana, fiind atestat si existenta unor sinagogi.

In vremea lui Iustinian,(sec VI), evreii stabiliti in Imperiul Bizantin aveau statut de minoritate tolerata in anumite conditii:
· Isi puteau pastra sinagogile cu conditia de a nu mai construi si altele, conditie pe care au incalcat-o deseori.
· Nu aveau voie sa se inroleze in armata
· Li se respecta sabatul
· Nu aveau voie sa fac prozelitism; in realitate au facut
· Nu aveau voie sa aiba sclavi crestini

Note de curs, Yad Vashem, Ierusalim, mai 2000

0 comments: