Wednesday, May 13, 2009

Biserica in Evul Mediu si evreii


Prof. Martin Lockshin

"Evreii si crestinii sunt separati de o Biblie comuna."
In timpul vizitei pe care Papa a facut-o la Yad Vashem in 1999, a declarat ca "Holocaustul a fost infaptuit de oameni fara Dumnezeu". De fapt antisemitismul secolului XX este rezultatul celor 19 secole de relatii crestino-iudaice.
Care au fost relatiile dintre Biserica timpurie si iudaism? In general tensionate, desori tensiunile fiind provocate de evrei.
Biserica ii considera pe evrei vinovati de cel mai rau lucru posibil-"deicidul", uciderea lui Iisus.
In secolul I, Iisus evreul le vorbea altor evrei. Unor certareti le spune:"nu sunteti fii lui Abraham, sunteti fii lui Satan"(Ioan, 8.), in sensul ca nu se poarta frumos. Mai tarziu, aceasta exprimare figurata a fost interpretata ca ad litteram, pentru a sublinia natura pacatoasa a evreilor.
Sfantul Augustin a sustinut ca lipsa unui stat si perpetua suferinta a evreilor s-ar datora tocmai naturii rele a evreilor.
In legatura cu conditia evreilor in lumea medievala, cercetatorii se situeaza pe mai multe pozitii.
· Unii sustin ca aceasta era cumplita; acuzati de lucruri ingrozitoare, (uciderea pruncilor crestini, reeditarea crucificarii, batjocorirea ostiei, ca simbol al trupului lui Dumnezeu), evreilor le era greu sa se apere, dupa ce, sub groaznice torturi recunosteau toate acuzatiile ce li se aduceau.
Multi au fost supusi la botezuri fortate. In timpul cruciadelor, deseori cruciatii plecati spre Ierusalim ca sa-l elibereze de musulmani, savarseau adevarate masacre ale evreilor in drumul lor.
Un alt procedeu practicat era cel al expulzarilor; Anglia devenise "judenrein" inca din evul mediu, din Franta au fost expulzati, in trei randuri, din Spania si Portugalia in secolul al XV-lea Inchizitia spaniola i-a expulzat pe cei care nu se convertisera pentru ca-i ajutau pe convertiti sa-si pastreze traditiile. Multi au plecat in Olanda, unde mai tarziu au trait alaturi de catolici si protestanti. In ciuda tuturor eforturilor Inchizitiei, au supravietuit comunitati de evrei izolati in muntii Spaniei. Unii au fost descoperiti recent, pastrand inca traditiile a caror semnificatie au pierdut-o insa.
Ce-i drept motivul principal al acestor expulzari nu era de ordin rasial ci se datora dorintei Bisericii si ale regilor sa nu mai inapoeze datoriile pe care le aveau la bancherii evrei.
Tor in evul mediu apare si steaua galbena purtata ca semn de recunoastere al evreilor si impusa de autoritati din dorinta de a-i umili.
Sub raport profesional, evreilor le erau interzise anumite meserii, fiind interzisa intrarea lor in anumite bresle. De asemeni nu aveau voie sa fie proprietari de pamant. Supusi la umiliri, persecutii, deseori condamnati la moarte, evreii stiau ca nu fac parte din societatea tarilor in care traiau.
In schimb, in tarile musulmane, inclusiv Spania secolului XII, chiar daca nu erau acceptati din punct de vedere social, deseori datineau functii inalte care le confereau putere.
Alti cercetatori sustin ca de fapt situatia evreilor in evul mediu nu era chiar atat de dramatica. In conditiile in care in Europa medievala nu exista multiculuralism, evreii erau singurul grup tolerat, nefiind fortati sa treaca la crestinism.
Existau asa numitii "servi camerae", slujitori ai regelui, considerati proprietatea acestuia. Ceea ce in definitiv nici nu era un lucru rau intr-o lume in care oamenii apartineau unii altora, ci mai degraba o forma de protectie-cine omra un evreu al regelui, trebuia sa-l despagubeasca pe acesta.
Un text de lege din sec. XII mentioneaza ca "marturia unui crestin impotriva unui evreu va fi luata in seama numai daca va fi confirmata de un evreu". Nu stim daca aceasta lege a fost aplicata vreodata, ea dovedeste insa ca in anumite contexte istorice regii aveau interes sa-i atraga pe evrei in regatele lor. Evreii prezentau avantajul ca nefiind supusi dogmelor crestine puteau fi bancheri, din bancile lor imprumutand atat Biserica cat si regii. In plus faceau comert la mari distanta, putand comunica cu localnicii prin intermediul altor evrei stabiliti in zonele contactate.
Dupa unele opinii era mai bine sa fii evreu in evul mediu decat taran dependent.Probabil ca amindoua variantele sunt in parte adevarate.
Oricum evreii nu isi gaseau locul in societatea medievala, in fruntea careia se gaseau monarhul si Biserica ce domneau asupra supusilor lor. Evreii se situau in afara piramidei, avand o conducere proprie, cu reguli si legi proprii.
In ceea ce priveste ponderea populatiei evreiesti in sec. XIV-XVI, ei reprezentau 1-2% din populatie in Franta, 4% in Anglia, 5-10% in Spania.(in sec. XVI se imparteau in sefarzi vorbitori de ladino, marranos si conversos-Simon Wiesenthal)

In Italia, la Roma exista cea mai veche comunitate evreiasca din Europa, datand din perioada de dinaintea distrugerii Templului
In secolul XVI evreii din Italia se ocupau cu comertul maritim, medicina, tipariturile, muzica, eau cartografi. Aveau statut de minoritate acceptata, fara a fi izolati.

In Europa de Rasarit vin multi evrei -1400-1500, chemati de regi pentru a dezvolta economia (Polonia). S-au stabilit in orase: Vaesovia, Gdansk, Cracovia.
Hasidic-"pios" mai multa credinta, mai putina stiinta. Apare in Podolia-Polonia; portul lor copia moda sleahtei poloneze.

0 comments: