Thursday, May 14, 2009

Hakoah Viena, prima echipa a evreilor

Intr-o vreme in care statul israelian nu exista decat in mintea unor intelectuali, clubul Hakoah Viena, format exclusiv din evrei, era cel mai puternic din lume. Nici fotbalul nu a scapat de prigoana nazista, Hakoah fiind desfiintat de regimul lui Hitler in 1938. Reinfiintata la inceputul mileniului, sub numele de Maccabi Viena, echipa evreilor evolueaza in esalonul al doilea austriac.

Viena inceputului de secol XX: sionismul, miscarea de emancipare a evreilor si de constituire a unui stat propriu, cunoaste un avant deosebit. Comunitatea evreiasca din capitala Imperiului Austro-Ungar era foarte puternica si a simtit nevoia de a-si face remarcata prezenta inclusiv prin infiintarea unui club sportiv. Gruparea a aparut in 1909 sub denumirea de Sport Club Hakoah Viena, la initiativa scriitorului de librete pentru cabaret Fritz Lohrner si a dentistului Ignaz Herman Korner. In limba ebraica, 'hakoah' inseamna forta. Clubul avea sectii de fotbal, scrima, atletism, lupte, natatie si hochei pe iarba. Hakoah Viena a fost prima echipa care s-a 'marketat' la nivel global, castigand audienta si sustinerea evreilor din toata lumea. In acest sens, Hakoah a intreprins numeroase turnee in Europa si Statele Unite ale Americii.

A fost desfiintata in 1938, de Hitler

O echipa de succes in campionatul Austriei, pe care a reusit sa il castige in 1925, Hakoah a fost desfiintata in 1938, cand Austria a fost alipita fortat Germaniei naziste. Dupa al Doilea Razboi Mondial, clubul Hakoah a inceput sa functioneze iar, in 1945, insa echipa de fotbal avea sa fie desfiintata patru ani mai tarziu. Clubul a reaparut in 2000, sub numele de Maccabi Viena, iar un an mai tarziu, in urma 'Acordului de la Washington', comunitatea evreiasca primea 20.000 de metri patrati din fosta baza a clubului de langa stadionul vienez Prater. Pe acest teren s-a construit un nou centru sportiv, inaugurat in martie 2008.

Cel mai puternic club al vremii

In deceniile trei si patru ale secolului trecut, Hakoah Viena era cel mai mare club sportiv din lume, cu 30.000 de membri. In Viena traiau aproximativ 180.000 de evrei, insa dupa al Doilea Razboi Mondial au ramas doar 6.000. In prezent, clubul are circa 400 de membri legitimati.

Portarul a marcat pentru titlu!

Hakoah a reusit sa castige campionatul Austriei in sezonul 1924-1925. In penultima etapa, echipa evreilor s-a impus cu 3-0 in fata principalei rivale, Amateure (actuala Austria Viena). Hakoah mai avea o restanta impotriva lui Sport Club Viena. Portarul Alexander Fabian s-a accidentat, dar cum nu erau permise schimbari, nu a parasit terenul. Mai mult, Fabian a marcat golul victoriei (3-2) care a echivalat cu castigarea titlului.

Record de audienta in America

Intr-un turneu efectuat peste Ocean in 1926, contra unei selectionate formate din jucatorii din liga nord-americana, Hakoah a stabilit recordul de audienta pentru fotbalul din Lumea Noua, 46.000 de spectatori. Performanta a durat pana in 1977, cand recordul a fost doborat de Cosmos New-York, echipa lui Pele si Beckenbauer.

Bela Guttmann a jucat la Hakoah

Printre cei mai importanti jucatori care au evoluat la Hakoah se numara si Bela Guttmann, dublu castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Benfica Lisabona si fost antrenor al echipei Chinezul Timisoara.

0 comments: