Fotografii şi poveşti din interviurile Centropa
La Muzeul de Artă, Timişoara 2009: 6 martie – 20 martie.
Această expoziţie are la bază o cercetare începută în România, la Arad, în anul 1999, de Edward Serotta (fotograf, scriitor şi producător de film), directorul Centropa. Pornind de la filmul documentar a apărut ideea unui proiect de conservare pe suport digital a amintirilor şi fotografiilor comunităţilor evreieşti din Europa centrală şi de est.
În cadrul Centropa: The Central Europe Center for Research and Documentation, organizaţie cu sediul central la Viena şi reprezentanţe în peste 15 ţări din Europa, lucrează aproximativ 100 de istorici, regizori de film, web designers, jurnalişti, profesori, care pe parcursul a aproximativ 8 ani, au intervievat peste 1500 de evrei, culegând date despre cultura şi tradiţiile acestei comunităţi, din amintiri şi experienţe de viaţă. Mărturiile sunt personale, legate de felul în care au trăit şi trăiesc evreii şi nu încearcă o prezentare a evreilor legată strict de perioada Holocaustului. Toate aceste informaţii sunt disponibile pe site-ul www.centropa.org.
Expoziţia Martori evrei ai unui secol românesc, bazată pe fotografii de familie ale bătrânilor evrei din România, îşi propune să reconstituie viaţa evreiască aşa cum a fost înainte de al doilea război mondial, în timpul războiului şi după acesta până astăzi. Fiecare fotografie este însoţită de o scurtă poveste, spusă de membrii familiei rămaşi în viaţă sau chiar de cei din imagini.
Scopul principal al expoziţiei este didactic şi sperăm pe viitor, în parteneriat cu Centrul de Studii Ebraice “Goldstein Goren” al Universităţii Bucuresti, Asociaţia Idee, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi ca partener local Institutul Intercultural Timişoara să dezvoltam aplicaţii în muzee, universităţi şi şcoli. De aceea expoziţia va călători în special în oraşele din ţară şi în afara ţării, în dorinţa ca mulţi copii şi adulţi să cunoască o parte din istoria României prin intermediul fotografiei.
0 comments:
Post a Comment