| Vox Vocis - Luni, 17 Decembrie 2007
Vox Vocis 17 Decembrie 2007
Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, a declarat joi 6 decembrie intr-o conferinta de presa ca mai putin de o suta din cele 1900 de obiective apartinind comunitatilor evreiesti si care au fost revendicate au fost retrocedate efectiv pina in prezent.
Vainer a mai spus ca pe teritoriul Romaniei Comunitatile Evreiesti au avut si au numeroase proprietati, respectiv sinagogi, cimitire evreiesti, bai rituale, dar si alte bunuri cum ar fi scoli de diferite grade, spitale, maternitati, case de batrini, care fac obiectul restituirilor conform Legii 10 si Legii 247.
El a spus ca Fundatia „Caritatea", infiintata in anul 1999 si cu care Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a incheiat un parteneriat, a revendicat aproximativ 1900 de obiective care au apartinut comunitatilor evreiesti, iar pina in prezent retrocedarea efectiva s-a facut la mai putin de o suta de astfel de obiective.
Presedintele FCER a precizat ca legislatia romana da drept chiriasilor de a utiliza spatiile respective in continuare pe durata a patru sau cinci ani avind ca obligatie plata unei chirii.
Vainer a dat ca exemplu situatia cladirilor Spitalului Caritas din Bucuresti care au fost retrocedate, iar in anul 2009 expira termenul de folosire a spatiilor respective.
El a aratat ca in cazul spitalelor sau al scolilor care au fost retrocedate exista posibilitatea ca statul sa cumpere aceste cladiri la pretul pietii, dupa o evaluare a starii acestora, sau spatiile respective sa poata fi inchiriate in conditiile unei chirii stabilite in conformitate cu legislatia.
Presedintele FCER a spus ca, in urma unei analize concrete a patrimoniului sacru existent si care este format din 94 de sinagogi din care 41 sint functionale, 809 cimitire evreiesti din 724 de localitati din Romania, din care doar in 148 de localitati mai traiesc evrei, ar fi nevoie de aproximativ 50 de milioane de euro pentru reabilitarea si conservarea acestuia.
El a subliniat ca acesti bani necesari reabilitarii si conservarii obiectivelor aflate in patrimoniul sacru al comunitatilor evreiesti nu se pot obtine asa de usor, facind "hocus-pocus".
Vainer a mai spus ca exista un acord semnat intre Fundatia Caritatea si FCER, prin care, anual, o parte din veniturile obtinute de fundatie vor fi alocate fonduri de un milion de dolari FCER pentru lucrari la sinagogi si cimitire evreiesti.
Presedintele FCER a aratat ca daca in anul 2000 pentru cimitirele evreiesti s-au efectuat lucrari de reparatii si intretinere in valoare de 12.800 de dolari in schimb, in anii 2006 si 2007 s-au efectuat 120 de lucrari in valoare de 288.000 de dolari.
Aurel Vainer a precizat ca in anii 2000 s-au efectuat lucrari de reparatii la sinagogi in valoare de 44.000 de dolari, in timp ce in anii 2006-2007 s-au efectuat 82 de lucrari in valoare de 477 000 de dolari.
Presedintele FCER a respins din nou la Suceava acuzatiile lui David Kahan cu privire la asa-zisa „neglijenta" a FCER in privinta mentinerii, pastrarii si modernizarii patrimoniului sacru mozaic. El a spus ca David Kahan este un cetatean american nascut in Romania care a inceput in urma cu un an o campanie de denigrare a activitatii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania cu privire la soarta sinagogilor si cimitirelor evreiesti din Romania.
Vainer a subliniat ca David Kahan a fost declarat „persona non grata" de catre Comitetul Director al Federatiilor Comunitatilor Evreiesti din Romania motivind aceasta decizie prin faptul ca acesta ar fi incercat „sa corupa persoane din comunitatile evreiesti pentru procurarea de suluri Tora".
0 comments:
Post a Comment