Mai multe documente declasificate recent de Departamentul de Stat american certifica felul in care Romania comunista a obtinut, in 1975, clauza natiunii celei mai favorizate: printr- o serie de concesii facute Washingtonului, inclusiv acceptul de a permite emigrarea evreilor catre Israel sau SUA.
Aceasta informatie este pentru prima data confirmata oficial de arhivele americane, relateaza Evenimentul Zilei.
In perioada 1974-1975, aproape fiecare discutie la nivel inalt intre Ceausescu si liderii americani ajungea la acest schimb - clauza contra evrei. Era o perioada in care SUA cultivau public legaturile cu dictatorul roman, inclusiv prin vizite oficiale si indelung pregatite la Bucuresti ale presedintilor Richard Nixon si Gerald Ford.
Problema evreilor a fost abordata direct de presedintele Ford, intr-o intalnire cu Ceausescu desfasurata in Biroul Oval al Casei Albe, in iunie 1975.
"Noi vrem sa dam Romaniei clauza. Vrem sa va dam credite si beneficii comerciale. Dar trebuie sa fiu foarte direct si sa va spun: Congresul va va adresa intrebari dificile. Ii intereseaza foarte mult emigrarea evreilor in Israel si Statele Unite".
Raspunsul lui Ceausescu a fost la fel de franc: "In ceea ce priveste SUA, nu este nicio problema. Mai exista, inca, niste cazuri umanitare. Le vom rezolva si pe acestea, asa cum le-am rezolvat si pe altele".
"In ceea ce priveste Israelul, nu mai sunt prea multi cetateni romani de nationalitate evreiasca. In acest moment, mai sunt 2.000 de cereri aprobate. Dar, din cauza razboiului din zona, multi au renuntat sau si-au amanat plecarea. De aceea, aceasta nu mai este o problema majora. Vom incerca sa rezolvam si cazurile ramase favorabil".
In august 1975, cand Ford a venit in Romania, problema evreilor nu a mai fost discutata. Cei doi presedinti au vorbit, in schimb, despre avantajele economice pe care Romania le dorea de la SUA: credite cu dobanda preferentiala si incurajarea investitiilor private ale firmelor americane.
Kissinger, maestru de ceremonii
Indiferent daca era vorba despre emigranti sau despre economie, omul din spatele tuturor negocierilor era de fiecare data acelasi, indiferent daca la presedintia SUA era Nixon, Ford sau Lyndon Johnson: Henry Kissinger, legendarul diplomat care a supravietuit schimbarilor din administratia americana.
Celebru pentru pragmatismul aplicat in relatiile internationale, Kissinger apare in stenogramele Departamentului de Stat ca un personaj dispus sa tranzactioneze favorurile acordate de capitalistii americani catre socialistii romani, dar de fiecare data contra unui pret.
It was inevitable: Article pointing out that ancient Israel included much
of Lebanon being criticized by Hezbollah media
-
At the Jerusalem Post, Michael Freund an utterly inoffensive op-ed that
pointed out the obvious: that the borders of ancient Israel are not
congruent with ...
1 hour ago
0 comments:
Post a Comment