Wednesday, May 13, 2009

Merkel şi Papa, dezbinaţi de episcopul negaţionist




Paul Ciocoiu
Joi, 05 Februarie 2009
Cancelarul german i-a cerut vehement Suveranului Pontif să facă lumină în scandalul ridicării excomunicării lui Richard Williamson.

Angela Merkel a devenit, săptămâna aceasta, primul lider mondial care a condamnat ferm decizia Papei Benedict al XVI-lea de a reabilita, printre alţii, un episcop ultraconservator britanic, cunoscut drept un negaţionist al Holocaustului. Liderul de la Berlin a făcut apel la Suveranul Pontif să condamne public convingerile episcopului Richard Williamson, apreciind că nu există „suficientă“ clarificare privind poziţia Vaticanului în acest scandal.

„Acest episod nu ar trebui lăsat să treacă fără consecinţe. Papa şi Vaticanul ar trebui să clarifice că nu poate exista o negare şi că trebuie să aibă relaţii pozitive cu întreaga comunitatea evreiască“, a subliniat Merkel, fiica unui pastor protestant, citată de cotidianul britanic „The Times“.

„Este o chestiune fundamentală dacă, printr-o decizie adoptată de Vatican, se lasă impresia că Holocaustul poate fi negat“, a adăugat ea. Consiliul central al evreilor din Germania a salutat ieri criticile formulate de cancelarul german.

Vaticanul se explică

Tonul neobişnuit de virulent folosit de Angela Merkel nu a rămas fără o reacţie pe măsură din partea Vaticanului, reticent să se implice în astfel de schimburi de replici.


Episcopul Richard Williamson „trebuie să se distanţeze public şi fără echivoc de declaraţiile privind Holocaustul înainte de a fi reacceptat în cadrul Bisericii Catolice“, se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri de Vatican. Documentul, citat de AFP, menţionează clar că Suveranul Pontif nu ştia de remarcile făcute de episcopul britanic „în momentul ridicării excomunicării“ celor patru episcopi aparţinând frăţiei sacerdotale Sfântul Pius al X-lea.


La rândul său, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Frederico Lombardi, explicase succint marţi că poziţia Papei Benedict al XVI-lea privind Holocaustului şi negarea acestui eveniment tragic din istoria universală „nu ar putea fi mai clară de atât“.

Papa a provocat reacţii vehemente, în special în lumea iudaică, după ce a suspendat decizia de excomunicare a mai multor episcopi ultraconservatori, printre care şi britanicul Richard Williamson, într-un gest de reconciliere cu aripa fundamentalistă a Bisericii Catolice. Acesta declarase însă pentru o televiziune suedeză că nu crede că în lagărele de concentrare naziste au murit mai mult de 300.000 de evrei. În faţa protestelor internaţionale, Suveranul Pontif şi-a exprimat săptămâna trecută „solidaritatea deplină şi indisputabilă“ cu evreii şi a condamnat negaţionismul.

„Lipsă de comunicare“


Cardinalul Walter Kasper, cel care coordonează relaţiile Vaticanului cu toate comunităţile evreieşti, a recunoscut că s-au făcut „erori de management“ în procesul decizional care a culminat cu ridicarea excomunicării lui Williamson.

El a explicat pentru publicaţia germană „Der Spiegel“ că totul se explică printr-o „lipsă de comunicare în interiorul Vaticanului“, subliniind însă că cei patru episcopi au fost doar parţial reabilitaţi şi că sunt în continuare suspendaţi.

0 comments: