O echipă de arheologi israelieni a descoperit o inscripţie datând de 3.000 de ani pe situl unei aşezări fortificate aflată la frontiera vechiului regal al Iudeii, la vest de Ierusalim. Inscripţia formată din cinci linii de text este foarte dificil de descifrat, fiind scrisă pe un vas ceramic în limba proto-cananeană, limbă vorbită în trecut atât de iudei cât şi de filistini, dar şi de alte triburi din regiune.
Această inscripţie a fost descoperită în cursul verii, pe situl arheologic de la aşezarea fortificată Elah, situată la aproximativ 40 de kilometri vest de Ierusalim, în valea Elah, unde conform textelor Vechiului Testament, David l-a învins pe Goliat.
Profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, coordonatorul săpăturilor arheologice, a anunţat într-un comunicat de presă că în urma datării cu carbon 14 s-a descoperit că această inscripţie datează din secolul X î.Hr., fiind cu aproximativ 1.000 de ani mai veche decât celebrele manuscrise de la Marea Moartă.
Arheologul israelian a explicat că aşezarea fortificată unde a fost făcută descoperirea constituia un avanpost de graniţă al regatului Iudeii, iar alfabetul proto-cananean în care este făcută inscripţia este 'părintele' tuturor alfabetelor din lume.
0 comments:
Post a Comment