Wednesday, May 13, 2009

Aspectul unic si universal al Holocaustului


Dr. Leon Volovich


Yad Vashem este un simbol. A fost creat in 1953 prin decizia Kneset-ului cu scopul de a comemora victimele si de a aduna marturii despre holocaust. Institutul cuprinde o arhiva, un muzeu de istorie, un muzeu de arta, locuri pentru ceremonii, un spatiu cu simbol religios.
Pe Muntele Rememorarii se gasesc plantati copaci in cinstea "dreptilor popoarelor", ne-evrei care au ajutat la salvarea evreilor in timpul razboiului. In dreptul fiecarui copac exista o placuta cu numele celui care l-a plantat. In total sunt in jur de 6000 copaci dintre care 60 pentru romani.

Holocaustul reprezinta un urias masacru-6 milioane de victime dintre care 1,5 mil copii.
Termenul "holocaust" nu e de origine ebraica si inseamna la origine sacrificare rituala justificata teologic. In ebraica termenul folosit e "shoa", avand sensul de catastrofa totala.
Cele mai multe masacre din istorie au avut un caracter limitat in spatiu. (ex. masacrarea a 1,5 mil de armeni de catre otomani in 1915). Holocaustul a fost o decizie care a privit un popor oriunde s-au aflat membri sai; a fi nascut evreu echivala cu o condamnare la moarte. Actiunea de exterminare a evreilor a fost sisitematica si pe cat posibil deplina; au fost "doar" 6 milioane de victime pentru ca germanii nu au mai avut timp.

Ideologia nazista s-a bazat pe argumentul superioritatii de rasa si a fost transformata in politica de stat pe termen lung.
Inainte de 1933 "exterminare" era un termen care desemna lichidarea insectelor. Utilizarea lui referitor la evrei promova dezumanizarea in trepte a raselor. In varful piramidei se gasea rasa germana iar la baza ei, evreii, considerati o rasa "subumana" care trebuia eliminata. Si alte rase, considerata inferioare erau tratate discriminatoriu.(Ex. slavii erau pusi la o munca de ca sclavi).
Ideologia nazista s-a bazat pe mituri irationale promovand perspectiva pericolului mondial pe care il reprezentau evreii.
Nazistii planuiau o noua organizare a lumii in functie de esalonarea rasiala.

Dezumanizarea evreilor se realiza pe mai multe cai:
· Prin legi
· Prin inchiderea lor in lagare de concentrare, de munca sau de exterminare
Lagarele de concentrare si cele de munca erau o inventie mai veche si fusesera folosite si de Stalin in URSS.
Lagarele de exterminare au fost insa inventia lui Hitler si au culminat cu folosirea tehnicii moderne pentru lichidarea pe cale fizica si chimica a prizonierilor. De-a lungul razboiului s-a intirziat putin aplicarea exterminarii evreilor din motive tehnice si pentru securitatea celor care aplicau ordinele. (ex. In Rusia prizonierii erau pusi sa sape gropi la marginea padurilor si apoi impuscati. Ingroparea miilor de cadavre a ridicat probleme tehnice aparand pericolul de epidemii si atunci s-a gasit solutia tehnica cu gazarea si arderea lor.

Demonizarea evreului
Se bazeaza in principal pe antagonismul crestinism<>iudaism, deseori evreul fiind asimilat cu Diavolul. La accentuarea demonizarii evreului au contribuit si "Protocoalele inteleptilor Sionului", in realitate un fals propagandistic creat de cativa mistici rusi, la inceputul secolului XX ca un plagiat dupa un text frantuzesc indreptat impotriva lui Napoleon al III-lea.

Evreii sunt un popor cu un rol mare in cultura si civilizatia europeana. Creatorii Bibliei au influentat si istoria crestinismului in care se regasesc termeni si nume de origine ebraica. In ierarhia rasiala nazista, evreii se aflau pe treapta cea mai de jos. Ideologia nazista si-a propus lichidarea acestei centralitati a culturii iudeo-crestine si inlocuirea ei cu una pagan germanica.

Nazistii au folosit cu multa abilitate propaganda. In Germania evreii reprezentau mai putin de 1% din populatie, si probabil ca, daca s-ar fi facut un sondaj de opinie, germanii de rand nu ar fi vazut in evrei un pericol care trebuie eliminat. Propaganda s-a facut prin presa, filme, carti pentru copii, astfel incat o societate normala a fost pusa in slujba unei masinarii de lichidare.

0 comments: