Wednesday, May 13, 2009

Hollywoodul reface m asacrul de la Kiev în România



Florentina Ciuverca
Miercuri, 11 Februarie 2009
PROIECT. Regizorul Barry Levinson va filma în ţara noastră superproducţia „Babi Yar“, despre atrocităţile săvârşite de ocupanţii nazişti în Ucraina.

Unul dintre cele mai sângeroase episoade din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, masacrul de la Babi Yar din Kiev, va fi refăcut pentru marile ecrane, cel mai probabil, în România şi în Ucraina, anunţă „Variety“. Potrivit publicaţiei americane, producţia de 35 de milioane de dolari este o adaptare după cartea „Babi Yar“ a lui Anatoli Kuzneţov, martor la execuţiile în masă a aproape 100.000 de evrei, ţigani, polonezi şi prizonieri de război.

Potrivit reprezentanţilor Castel Film, „Babi Yar“ este un proiect mai vechi, pentru care s-au făcut prospecţii în România încă de acum 2-3 ani. Cel mai probabil, pelicula va fi realizată la studiourile lui Vlad Păunescu, preproducţia fiind programată să înceapă în aprilie. Bugetul a fost asigurat din sponsorizările acordate de investitori ruşi, polonezi şi ucraineni, „colectate“ de un om de afaceri
rus stabilit în Statele Unite, Anatoly Fradis, managerul casei de producţie Aurora Entertainment. În februarie 2006, tot „Variety“ anunţa că Fradis e în căutarea unui regizor pentru proiectul său şi că se află în negocieri cu Sidney Lumet şi Barbra Streisand.

Un regizor de Oscar

În cele din urmă, regia a fost preluată de un veteran de la Hollywood, Barry Levinson, în vârstă de 66 de ani, laureat al premiilor
Oscar şi Emmy. Cineastul a obţinut statueta pentru regie cu „Rain Man“ (1988) - drama cu Dustin Hoffman şi Tom Cruise în rolurile principale - şi are în portofoliu peste 30 de filme, printre care „The Natural“, cu Robert Redford, „Oameni de tinichea“ (cu Richard Dreyfuss şi Danny DeVito), „Bună dimineaţa, Vietnam“, „Toys“ - ambele cu Robin Williams - „Bugsy“, „Hărţuire sexuală“ sau „Înscenarea“. Ultima peliculă marca Levinson, „What Just Happened“, lansată anul trecut la Cannes, are o distribuţie de invidiat: Robert De Niro, Bruce Willis, Stanley Tucci, John Turturro şi Sean Penn (în propriul său rol).

Distribuţia filmului „Babi Yar“ nu a fost anunţată încă, dar se aşteaptă să includă nume grele ale Hollywoodului, luând în considerare numai notorietatea regizorului, care a şi produs în jur de 40 de titluri.

Peste 100.000 de victime

La Babi Yar, o râpă din preajma Kievului, s-a înregistrat un record sinistru: peste 33.000 de oameni au fost executaţi de ocupanţii nazişti în doar două zile, pe 29 şi 30 septembrie 1941. În următoarele luni, în acelaşi loc au fost omorâţi şi aruncaţi încă 60.000-70.000 de evrei, ţigani, polonezi, ruşi, ucraineni şi prizonieri ai armatei germane.

Filmul va relata cutremurătoarea poveste din timpul
Holocaustului din perspectiva unui băieţel de 12 ani, vârsta pe care o avea scriitorul Anatoli Kuzneţov (decedat în 1979) când Kievul său natal fusese ocupat de nazişti. În cartea-documentar (apă rută într-o formă cenzurată în limba rusă, în 1966, şi publicată patru ani mai târziu în Occident) există un capitol numit „De câte oriar fi trebuit să fiu împuşcat“, în care Kuzneţov înşiră 20 de momente în care s-a strecurat printre nazişti. Volumul va fi adaptat pentru producţia hollywoodiană de scenaristul Greg Mellott. Cel mai recent film despre masacru (numit tot „Babi Yar“) a fost lansat în 2003, în regia lui Jeff Kanew, cu Barbara De Rossi în distribuţie.


0 comments: